Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Krajskou soutěž ve vyprošťování u dopravních nehod ve Středočeském kraji vyhrálo družstvo z Hořovic

Ve čtvrtek 25. dubna 2019 uspořádal Hasičský záchranný sbor Středočeského kraje ve spolupráci se svým sportovním klubem na Letišti Tlustice Krajskou soutěž ve vyprošťování u dopravních nehod, která byla zároveň pátým ročníkem Velké ceny Hořovic.

Organizačně ji zajišťoval územní odbor Beroun. Z titulu se opět radují domácí hořovičtí hasiči, v boji o další místa na stupních vítězů uspělo kvarteto z ÚO Nymburk, třetí skončil tým ÚO Mělník.

Soutěž zahájil ředitel HZS Středočeského kraje plk. Ing. Miloslav Svatoš a pozdravit soutěžní týmy přišel i místostarosta Hořovic Ondřej Vaculík. Kromě reprezentací všech devíti středočeských územních odborů se letošního ročníku zúčastnili i podnikoví hasiči AERO Vodochody AEROSPACE a Škoda AUTO Mladá Boleslav.

Mimo soutěž se představila družstva HZS hl. m. Prahy, ÚO Rokycany HZS Plzeňského kraje, HZS DPP (Dopravní podnik hl. m. Prahy) a jednotky SDH obce Dobříš, která je předurčena pro zásahy u dopravních nehod.

Úkolem čtyřčlenného týmu je ve stanoveném časovém limitu bezpečně a efektivně vyprostit z havarovaného vozu zraněnou osobu. Na vše dohlíží skupina rozhodčích, kteří jsou speciálně zaměřeni na taktiku a techniku zásahu a poskytnutí první předlékařské péče.

I pro letošek byly připraveny velice složité scénáře, které simulovaly reálné situace, se kterými se hasiči den co den setkávají u dopravních nehod.

O náročnosti jednotlivých úkolů, které soutěžní družstvo spatřilo vždy až po vyběhnutí z izolace, hovoří skutečnost, že většina týmů ukončila svůj pokus těsně před uplynutím vymezených dvaceti minut. Se všemi nástrahami si opět nejlépe poradila sehraná sestava z hořovické stanice, která kralovala ve třech z předchozích čtyř ročníků.

Mám radost, že rozhodčí nemuseli nikoho diskvalifikovat za překročení času. Všichni tak v soutěži uspěli a dokázali, že svoji práci zvládají dokonale. Především za to všem moc a moc děkuji a vítězům samozřejmě gratuluji,

dodal ředitel Miloslav Svatoš.

Putovní pohár pro vítěze, broušené vázy pro tři nejlepší, věcné ceny a diplomy předával náměstek ředitele HZS Středočeského kraje pro integrovaný záchranný systém a operační řízení plk. Ing. Miloš Hladík s ředitelem územního odboru Beroun plk. Ing. Milanem Novákem.

Jak je na tlustickém letišti obvyklé, soutěž přilákala obrovské davy diváků, k čemuž určitě napomohlo i velice příznivé slunečné počasí. Hlavně v dopoledních hodinách se letištní plocha zaplnila mnoha školními výpravami.

Pro malé i velké návštěvníky připravili pořadatelé bohatý doprovodný program, ve kterém se kromě hasičů představily i další složky integrovaného záchranného systému. Nejvíce prostoru zabrala výjezdová technika hasičů – a to nejen ta současná moderní, ale i vozidla, která jezdila k záchraně lidských životů a majetku v minulosti.

Nechyběl ani oblíbený stan prevence rizik s programem Hasík CZ a videoprojektem OČMU, kde se děti mimo jiné seznámily s nebezpečím nabíjení mobilních zařízení přes noc. Hodně rušno bylo i u oranžového stanu, který hasiči zaplnili neškodným diskotékovým kouřem.

Každý zájemce si tak mohl vyzkoušet záludnosti orientace v zakouřené místnosti při bytovém požáru a využití termokamery.

Dynamickými ukázkami zaujali také policisté, kteří ze své činnosti předvedli práci kynologů, obrovský potlesk pak sklidilo zadržení prchajícího pachatele.

Sdílet