Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Speciální odřad moravskoslezských hasičů dva dny cvičil v sutinách v Polsku

V polorozbořeném bývalém hornickém areálu a neobyvatelném rodinném domku u polského města Jastrzebie Zdroj (Slezské vojvodství) cvičili nepřetržitě téměř dva dny příslušníci specializovaného vyhledávacího a záchranného týmu USAR (Urban Search And Rescue) z HZS Moravskoslezského kraje, zaměřeného na vyhledávání a záchranu osob ze zřícených budov, například po zemětřesení.

S pomocí moderní vyhledávací techniky, řezacích pil na nejrůznější odolné materiály, včetně betonu a armovací oceli, výkonných sbíječek, vrtaček i nových postupů při zajišťování stěn a stropů hrozících zřícením (dřevěnými trámy a hydraulickými sloupky), se týmu podařilo zachránit celkem 13 osob.

Tým se vrátil do Ostravy v pátek 26. 4. 2019 v poledne. Do Polska vyjelo ve středu ráno celkem 38 členů USAR. Tým tvořili převážně příslušníci HZS Moravskoslezského kraje, ale také lékař brněnské Úrazové nemocnice a pět zkušených kynologů se záchrannými psy, kteří jsou cvičeni právě pro vyhledávání zasypaných osob v sutinách – z HZS Libereckého kraje, HZS Vysočina a Městské policie Praha.

Námětem cvičení, do něhož se na jiných místech regionu zapojili i polští profesionální hasiči (PSP), byla záchrana osob po poškození budov po seismickém otřesu způsobeném pohybem horninového masívu.

Český odřad byl plně soběstačný (vezl stravu, vodu, stany na ubytování, palivo). Je obvykle připraven v řádu dnů provádět nepřetržitě vyhledávací a záchranné práce ve staticky narušených budovách a konstrukcích jak v ČR, tak v zahraničí.

Obdobný výcvik v rámci projektu Evropské unie „Zvyšování akceschopnosti vyhledávacích modulů USAR a WASAR“ absolvoval v Polsku minulý týden ve stejném regionu – na klidné i divoké vodě – také další záchranný tým HZS MSK – WASAR (Water Search And Rescue).

Oba moduly jsou primárně určeny k operační činnosti na území Moravskoslezského kraje, ale díky své vysoké specializaci jsou nasazovány jak na celém území ČR, tak i v zahraničí do mezinárodních záchranných operací v rámci humanitární pomoci.

Pro zvyšování bezpečnosti v regionu jsou podobná cvičení bezesporu nutná. Čím více specializovaných dovedností si moravskoslezští hasiči osvojí, tím klidněji mohou, jak se říká, naši lidé spát.

Na tento projekt se nám podařilo získat evropské peníze, zčásti jej spolufinancuje stát, peníze jdou i z krajské kasy. Kromě výcviku na vodě a v sutinách čekají naše hasiče i další cvičení…"

řekl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák a doplnil, že kraj celkově na tyto výcviky přispěje více než dvěma miliony korun.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet