Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nová zbrojnice v Komárově byla slavnostně otevřena, jednotka je určena pro zálohování hořovických profesionálů

V sobotu 27. dubna 2019 proběhlo v Komárově, nedaleko Hořovic na Berounsku, předání zcela nové hasičské zbrojnice.

Stavba za více než 30 milionů nebyla bezproblémová. Firma, která soutěž na zhotovení zbrojnice vyhrála, těsně před schválením zastupitelstvem odstoupila, na její místo tak postoupila ta, jež skončila druhá v pořadí.

Na začátku byl dobrý nápad i rozumná cena. Projektová cena první studie uváděla 18 milionů a to jsme byli ještě před soutěží. Rychlá matematika: cena 18 milionů, dotace 6,5 milionů, předpokládaný prodej starého objektu 1,5 milionů, to znamená 10 milionů dá obec ze svého během dvou let.

To je varianta pro kterou musí zvednout ruku snad každý. Zapojeny by byly pouze investiční peníze dvou let. Žádný úvěr, žádné čerpání úspor. Jenže projektová cena dokončeného projektu, tedy včetně napojení na komunikace činila závratných 30 milionů,

*bylo uvedeno ve zpravodaji Komárovák v roce 2016.

Jak již bylo zmíněno, dne 1. 7. 2016 byla vybrána firma s nejnižší nabídkovou cenou, která bohužel před podpisem smlouvy o dílo od projektu odstoupila. Další účastník výběrového řízení byla firma s cenovou nabídkou ve výši 31 milionů korun.

„V průběhu stavby nás okolnosti donutily vybudovat ještě záporovou stěnu, která navýšila cenu na 35 milionů korun. Vše už bylo rozjeté, pozastavení by znamenalo ještě větší náklady,“ poznamenal v roce 2017 pro Berounský deník místostarosta Komárova Radim Šíma.

Vše se ale nakonec podařilo zafinancovat a zbrojnice byla koncem roku 2018 zkolaudována a koncem dubna 2019 slavnostně otevřena za přítomnosti nejen členů místního sboru a zásahové jednotky, ale i hasičů z okolních obcí, představitelů městyse i zástupců Hasičského záchranného sboru Středočeského kra­je.

Kromě rozlehlých garáží pro zásahovou techniku a zázemí pro hasiče (kanceláře, šatny, posilovna…) je v hasičárně také například velká zasedací místnost, která může sloužit jako základ pro krizový štáb. V případě potřeby lze v části zbrojnice ubytovat také osoby v ohrožení, například při povodních. Zbrojnice má do této části vybudován i samostatný druhý vchod.

Na stavbu byla získána dotace 4,5 milionu korun z fondu MV ČR prostřednictvím GŘ HZS ČR a dva miliony z Fondu podpory hasičů a složek IZS Středočeského kra­je.

Městys Komárov se nachází v okrese Beroun ve Středočeském kraji, 4 kilometry jihozápadně od města Hořovice. Žije zde přibližně 2 400 obyvatel, obec se nachází na okraji pohoří Brdy.

Jednotka je zařazena v kategorii JPO III/2, v posledních letech vyjíždí přibližně 80× za rok, což je ve Středočeském kraji nadprůměr. Jednotka je také určena jako záloha profesionální stanice v Hořovicích v případě dlouhodobých zásahů HZS Hořovice.

O své činnosti jednotka informuje na Facebooku JSDH Komárov.

Sdílet