Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Moravskoslezští hasiči čerpali vodu téměř 120×, hlavně na Opavsku

Téměř 50 výjezdů kvůli čerpání vody ve sklepích, garážích a méně častěji v dalších přízemních a suterénních prostorách mají na kontě moravskoslezští hasiči od středeční (22. 5. 2019) půl šesté ráno do 14 hodin, a to hlavně na Opavsku. Vedle toho během středy čistili profesionální a dobrovolní hasiči v kraji 14× ucpané kanály a propustky.

Tyto události se obešly bez zranění, počet nových hasičských výjezdů v souvislosti se silnými dešti se viditelně během středečního odpoledne snižuje.

Počet výjezdů hasičů kvůli dešti tak je od středečního rána do 14 hodin na číslu 62, z toho 48 čerpání vody, především v okrese Opava (41). Také čištění kanálů a propustků (14) bylo dosud nejvíce na Opavsku, a to 8. Například v okrese Bruntál a Ostrava-město nemuseli hasiči kvůli dešti (mj. čerpání vody a čištění kanálů) vyjet dosud ani jednou.

Ojedinělý noční zásah hasičů kvůli srážkám (v noci z úterý na středu) byl zaznamenán v obci Chabičov (okres Opava), kam se přes rozestavěné a odtravněné stavební parcely přivalila voda z polí na novou asfaltovou cestu.

Hasiči zde ve spolupráci se starostou obce položili 50 pytlů s pískem – na snížené obrubníky a kolem kanálové vpusti, aby se do ní dostalo co nejvíce vody.

Přes dvě hodiny zde zasahovala jednotka HZS Moravskoslezského kraje ze stanice Opava, asi tři hodiny jednotka dobrovolných hasičů Háj ve Slezsku-Smolkov.

23. 5. 2019

Celkem 120× museli vyjet profesionální a dobrovolní hasiči z Moravskoslezského kraje od středečního do čtvrtečního rána (23. 5. 2019) do terénu kvůli silným srážkám, hlavně na Opavsku (57), ale od středečního odpoledne stoupal počet zásahů také na Frýdecko-Místecku (33) a Novojičínsku (22).

Jejich činnost tvořilo hlavně čerpání vody ze sklepů, garáží a dalších přízemních či suterénních částí rodinných domků, vedle toho i čištění kanalizací, propustků, větvemi zanesených koryt potoků a odstraňování bahna z komunikací, rovněž monitorovali stoupání hladin některých rozvodněných toků.

Ve třech zbývajících okresech Moravskoslezského kraje – Bruntál, Karviná a Ostrava-město – měli hasiči poměrně klid a od středečního rána celkem pouhých osm výjezdů kvůli nepříznivému počasí.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet