Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nejlepším totálně nepoužitelným hasičem roku 2019 je Lukáš Krpec

Extrémní běžecký závod do vrchu „TOTMAN“ (totálně mrtvý a nepoužitelný hasič), který letos vedl staronově z Trojanovic-Ráztoky na beskydské Pustevny s cílem na vrcholu nově otevřené Stezky Valaška, ovládl v pátek 11. 10. 2019 Lukáš Krpec z Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK, stanice Frýdek-Místek), a to celkově i ve své věkové kategorii od 40 let výše.

Sedmiapůlkilo­metrovou trať (přesně 7,4 km, převýšení 570 metrů), 1 km po asfaltu, pak především po zelené turistické značce a na hřebeni po modré zvládl s téměř dvouminutovým náskokem přesně za 43 minut.

Závodilo 22 hasičů a 3 hasičky z moravských a slezských profesionálních a dobrovolných sborů. Všichni zúčastnění doběhli do originálního cíle vysoko nad vrcholky stromů.

Lukáš je mistrem světa v triatlonu mezi hasiči, sbírá v této kategorii evropské a republikové úspěchy. Navíc se před dvěma lety stal mistrem ČR v dlouhém triatlonu (bez rozdílů kategorií), když mj. porazil svého rádce a kamaráda Petra Vabrouška.

V kategorii do 40 let zvítězil v mlžných podmínkách na Pustevnách a Stezce Valaška, která byla otevřena letos v lednu (délka 660 metrů), Petr Tešnar z HZS MSK, stanice Ostrava-Jih, časem 0:44:51. Mezi třemi statečnými ženami z SDH Metylovice, tradičními účastnicemi Totmana, zvítězila Zuzana Bílková časem 0:55:44.

Poslední čtyři roky běhali Totmani z Frenštátu pod Radhoštěm (zdola od skokanských můstků v Areálu Jiřího Rašky) až na vrchol Velkého Javorníku. Vždy zvítězil hasič Milan Smetana z Jeseníku (HZS Olomouckého kraje).Ten letos nemohl, absolvuje léčebný ozdravný pobyt. Předtím využívali Pustevny.

Tento extrémní závod letos opět připravil Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje ve spolupráci se Sportovním klubem HZS MSK o.s. a Českou hasičskou sportovní federací.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet