Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Historická korouhev v Hejnicích hrozila pádem, zásah trval celý den

Dnes krátce po deváté hodině ranní 15. listopadu 2019 vyjíždělo lezecké družstvo z Liberce do Hejnic k Bazilice Navštívení Panny Marie.

Na místě bylo průzkumem zjištěno, že poškozena byla kopule jedné z věží baziliky. Historická korouhev, která byla umístěna na kopuli v cca 30 metrech nad zemí se vlivem špatného technického stavu zlomila a visela z kopule dolů.

Z bezpečnostních důvodů proto hasiči uzavřeli vnitřní nádvoří baziliky. Informován o situaci a stavu baziliky byl také Národní památkový ústav. Hasiči na místě řešili, jaký způsobem se ke kopuli dostat.

Vzhledem k tomu, že výškovou technikou zásah nebyl možný, muselo lezecké družstvo z Liberce vymyslet jinou bezpečnou přístupovou cestu, která byla možná pouze z vnějšku. Přístup vnitřkem do kopule nebyl možný.

Poté, co se lezecké družstvo po cca šesti hodinách od nahlášení události ke kopuli dostalo, čekal ho další nelehký úkol, a to odřezat přibližně šedesát kilo vážící špičku a dostat ji bezpečně dolů.

Pomocí lezeckého vybavení a technik se hasičům podařilo špičku úspěšně dostat na zem krátce před půl pátou. Na místě zasahovaly jednotky z Liberce a Raspenavy.

Foto: Jaroslav Demčák, starosta Hejnic
Twitter: @hzs_lk
Sdílet