Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

K požáru ubytovny v České Lípě vyjelo deset jednotek, 32 lidí hasiči evakuovali

Krajské operační a informační středisko přijalo dne 10. prosince 2019 krátce po patnácté hodině ohlášení požáru ubytovny v České Lípě.

Na místo události byly vyslány nejdříve čtyři jednotky hasičů, jejich počet se ale postupně zvedl na deset. Průzkumem hasiči zjistili, že zasažena byla střešní konstrukce a půdní prostory objektu. Požár se později rozšířil i do obytných částí domu.

Hasiči museli vyříznout otvor na střeše speciálním zařízením CCS Cobra, aby zabránili šíření horkého kouře ve střešním prostoru. Zároveň nasadili šest vodních proudů. Pro čerpání hasební látky vytvořili hasiči dvě čerpací stanoviště.

Velitel zásahu na místo povolal také evakuační autobus z Jablonce nad Nisou, který zajistil tepelný komfort pro evakuované osoby, které tou dobou čekali na náhradní ubytování. Evakuovaných osob bylo celkem 32, 12 osob ze zasažené budovy a 20 osob bylo evakuováno ze sousedního objektu.

Náhradní ubytování v Zákupech využilo celkem šestnáct osob. Ostatní zůstanou u příbuzných či známých.

Velitel zásahu si na místo události vyžádal také chemický automobil pro doplňování vzduchový lahví. Tou dobou byl již vyhlášen 2. st. požárního poplachu. Zabránit šíření požáru se hasičům podařilo v 17:47 hodin.

Přečtěte siS nákupem zářivě červeného chemického automobilu pomohla hasičům v Libereckém kraji Evropská unie v rámci projektu přeshraniční spolupráce

V době tiskové zprávy na místě události stále pokračovaly hasební práce. Příčina události a výše škody je v šetření.

11. 12. 2019

Dnes dopoledne proběhlo ohledání místa požářiště, a to i se služebním psem určeným na vyhledávání akcelerantů hoření. Během provedeného ohledání nebyly nalezeny žádná místa, ve kterých by se nacházely akceleranty hoření.

Kriminalisté z Oddělení obecné kriminality v České Lípě, kteří celý případ nyní šetří, dosud na základě provedeného šetření nevyloučili jako příčinu požáru nedbalost ani úmyslné jednání neznámé osoby.

Během tohoto ohledání zjistili, že ohnisko požáru bylo v jednom z bytů v uvedené ubytovně. Českolipští kriminalisté budou i nadále celou událost šetřit a v souvislosti s tím budou probíhat také výslechy obyvatel ubytovny a řady dalších svědků.

nprap. Dagmar Sochorová
Policie ČR
por. Bc. Lucie Hložková
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet