Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Po 66 hodinách byl ukončen zásah hasičů ve Slepoticích, kde likvidovali chov nakažený ptačí chřipkou

V neděli 16. února 2020 veterináři zjistili virus ptačí chřipky v chovu brojlerů a krůt na velkochovu Moras, a.s., ve Slepoticích. Jde o druhý případ nákazy v České republice.

A druhý případ v Pardubickém kraji. Prvně se ptačí chřipka vyskytla v našem kraji 20. června 2007 na farmě v Tisové nedaleko Vysokého Mýta.

Ptačí chřipka je nebezpečná virová nákaza kura domácího, krůt, vodní drůbeže, holubů, pernaté zvěře, exotických ptáků a volně žijícího ptactva. Virus se šíří kontaktem s ostatními ptáky, vzduchem, kontaminovanými dopravními prostředky, technikou, nářadím, krmivem a znečištěnou obuví a oděvem.

Existuje možnost přenosu viru tažnými a migrujícími volně žijícími ptáky, zejména vrubozobými (vodními). Inkubační doba nemoci je 3 až 7 dní. Jedná se o typ ptačí chřipky H5N8 vysoce patogenní vir, u kterého nebyl prokázán přenos na člověka.

Obyvatelům obce ani v okolí žádné nebezpečí ani zdravotní rizika nehrozí. Farma je uzavřena a chov zcela izolován. Obyvatelé s nakaženými zvířaty do styku nepřichází.

Vyhlášena byla ochranná tříkilometrová pásma a také desetikilometrová pásma zvýšeného dozoru. Pro občany to znamená, že musí sledovat zdravotní stav domácí drůbeže, nepřesouvat drůbež ani produkty chovu a nepořádat výstavy.

V současné době je uzavřeno ohnisko viru (areál farmy). Vyčištění farmy bude zahájeno v noci z pondělí 17. na úterý 18. února 2020.

Připraveni jsou profesionální hasiči. Na cestě je i hasičská technika ze Záchranného útvaru HZS ČR v Jihlavě a Hlučíně.

Jedná se o 130 tisíc brojlerů a 7 tisíc krůt. Celkem asi 430 tun drůbeže. Farma bude v noci zaplynována smrtícím plynem oxidem uhelnatým a ráno hasiči spolu se zaměstnanci firmy budou nakládat drůbež nakládat. Následně pracovníci Krajské veterinární správy zajistí převoz usmrcené drůbeže do kafilerie.

18.02.2020 08:00

Hasiči v pondělí 17. února kolem 20 hodiny začali utěsňovat halu s drůbeží. Poté započalo samotné zaplynování oxidem uhličitým. Zaplynována byla jedna hala, kde bylo 7 tisíc krůt. Všichni zasahující musí v ohnisku nákazy používat ochranné jednorázové obleky, gumové rukavice a chránit si musí i dýchací cesty.

Plyn byl vpouštěn do haly celou noc. Zaplynování je složitý proces, při kterém je postupně zvyšována koncentrace oxidu uhličitého tak, aby zvířata nejprve usnula a poté se už neprobudila.

Po ukončení zaplynování hasiči změří koncentrace v hale, která se následně vyvětrává a až poté se pustí zasahující hasiči do haly, kde bude drůbež nakládána a následně vyvážena.

18.02.2020 15:00

Kolem 10. hodiny se započalo se zaplynováním druhé haly. V první hale již naplno probíhá vyklízení drůbeže a potrvá minimálně do 15. hodiny. Celý den se zde v ohnisku nákazy, tedy uvnitř haly, střídají po 30 minutách vždy jednotlivé skupiny asi 24 hasičů. Bude-li potřeba, počet hasičů bude navýšen.

Manipulace s usmrcenou drůbeží je velmi náročná. Krůty váží kolem 20 kg.

Hasiči spolu s veterináři zasahují v ochranných oděvech a opět provádí utěsňovací a zaplynovací práce.

Na druhou halu byla nasazena stejná technologie, ale s větším množstvím oxidu uhličitého než u první haly.

Kolem 11.30 hodin byl naplněn první kamion s usmrcenou drůbeží, projel dekontaminační sprchou pro techniku a zamířil do kafilérie Věž (Havlíčkobrodsko).

Druhý kamion zamířil do kafilérie kolem 13 hodiny. Přesun do kafilérie trvá zhruba 2 až 3 hodiny – záleží na hustotě provozu.

18.02.2020 20:00

V úterý v odpoledních hodinách zasedl opět štáb velitele zásahu. Velitel shrnul před všemi členy štábu dosud provedené úkony. Zástupci veterinární správy poděkovali za dosavadní spolupráci s hasiči. Epizootolog MVDr.

Radek Axman z Krajské veterinární správy Pardubického kraje podotkl, že likvidace přes 400 tun drůbeže v takovémto čase nemá v České republice obdobu a takové množství drůbeže nelikvidoval nikdo ani v celé Evropě.

Na zásahu se podílejí profesionální hasiči z HZS Pardubického kraje a Záchranného útvaru HZS ČR z Hlučína a Jihlavy. Nechybí dobrovolné jednotky se podílejí zejména na dopravě vody k dekontaminaci osob a techniky

Metoda zaplynování hal oxidem uhličitým byla úplně poprvé v České republice vyzkoušena při ptačí chřipce v Pardubickém kraji, a to v roce 2007 v Kosoříně. Jelikož se metoda osvědčila, hasiči ji ihned nasadili i na likvidaci mimořádné události ve Slepoticích.

Hasičům se během odpoledne podařilo zcela vyvézt všechnu drůbež z první haly a začít mohla desinfekce haly i podestýlky. Pozdě odpoledne bylo započato s odvětráváním druhé zamořené haly oxidem uhličitým.

V 17.15 hodin vstoupili hasiči v ochranných oděvech prvně do haly číslo dvě a započali s vyvážením krůt usmrcených oxidem uhličitým. Velitel zásahu by rád dokončil během večera vyklizení druhé haly.

19.02.2020 20:00

Ve středu 19. února čekají na hasiče další dvě haly a postup likvidace bude stejný – nejprve utěsnit, následně zaplynovat, a poté halu vyklidit. V první hale byly krůty vážící až 20kg a v druhé hale brojleři. Druhou halu se podařilo vyklidit v úterý kolem 23 hodiny. Do třetí haly plné brojlerů byl vpuštěn plyn ve středu ráno v 5 hodin. Zaplynování bylo ukončeno zhruba v 7.40 hodin. Poté byla hala odvětrána.

Tým zasahujících hasičů byl dnes posílen o dalších asi 30 příslušníků ze Záchranného útvaru HZS ČR Hlučín, Zbiroh a Jihlava. Celkem hasiče ještě čekají tři haly, z toho jedna je dvoupatrová.

Po provedené likvidaci drůbeže a vyvezení do kafilerie budou všechny objekty postupně vydezinfikovány. Po vynesení drůbeže hasiči provedli dezinfekci podestýlky. Poběží zde 24hodinová lhůta. A poté nastane vyklizení podestýlky ze všech hal, kterou provede již specializovaná firma. Následovat bude závěrečné mytí a dezinfekce objektu.

Zásah je pro hasiče velmi náročný, nejen fyzicky, ale i psychicky. Nejtěžší byla likvidace první haly, kde byla drůbež o hmotnosti kolem 20 kg. Hasičům prochází pod rukama stovky tun drůbeže. Hasiči stále pracují v ochranných oblecích.

20.02.2020 09:00

Dnes, ve čtvrtek 20. února, čeká na hasiče poslední hala plná brojlerů (50 tun drůbeže). V 5 hodin ráno hasiči započali s utěsněním poslední haly a následně byla hala zaplynována. Na jednu halu je zhruba zapotřebí 5 m3 CO2.

Hasiči po likvidaci drůbeže a vyvezení kadáveru do kafilerie ve všech již vyklizených objektech postupně provedli dezinfekci (roztokem virkonu) podestýlky a hned zde běží „aktivní“ 24hodinová lhůta.

A poté nastane vyklizení podestýlky ze všech hal, kterou si provede již firma Moras, a.s., pod dohledem veterinářů. Následovat bude závěrečné mytí a dezinfekce objektu. Dle veterinářů se mohou novou drůbeží opět haly zaplnit až za 30 dní.

I nadále je prováděna dekontaminace zasahujících hasičů (persterilem) i mobilní techniky (roztokem virkonu).

20.02.2020 18:56

Zásah ve Slepoticích byl ukončen. Hasiči zasahovali 66 hodin, zlikvidováno bylo 430 tun drůbeže – 138 tisíc kusů, což v ČR nemá obdobu. Použito bylo 25 tun oxidu uhličitého a stovky litrů dezinfekce, do kafilérie odjelo 15 souprav.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet
Seriál: Ptačí chřipka a hasiči