V Česku je 116 nakažených, mezi nimi i zdravotní sestra z frýdecko-místecké nemocnice

  • V Česku je 116 potvrzených případů nákazy novým typem koronaviru, informoval Vojtěch pomocí twitterového příspěvku. Za dnešek tak přibylo 22 nových nakažených.
  • Jedním ze čtyř nakažených novým koronavirem v Moravskoslezském kraji je zdravotní sestra z frýdecko-místecké nemocnice. Na sociálních sítích o tom večer informoval moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO). Je bez cestovní anamnézy.
  • Vláda po mimořádném jednání vyhlásila nouzový stav, který platí od čtvrteční 14. hodiny. Od pátku šesti hodin ráno zakazuje akce nad 30 osob.
  • Premiér Babiš informoval, že potravinové řetězce jsou zásobeny na 95 % a není tedy žádný důvod panikařit a vykupovat obchody.

Tento článek je více než rok starý.

SLEDUJEME ONLINE Praha (Aktualizováno: 22:50 12. 3. 2020) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

laboratory-2815641_1_180219-221257_rez.jpg

(ilustrační foto) | Foto: Jarmoluk | Zdroj: Fotobanka Pixabay

Čtete starší text, aktuální informace sledujeme v online reportáži. Informaci o nových opatření vlády a aktuálním počtu nakažených najdete TADY.

Vláda na 10 dní zavřela některé obchody a restaurace. Potraviny, lékárny a další dostaly výjimku

Číst článek

Vláda ve čtvrtek vydala nová mimořádná opatření. Od šesti hodin ráno v pátek 13. března zakáže divadelní, hudební, filmová a další umělecká představení, sportovní, kulturní, náboženské, spolkové, taneční, tradiční a jim podobné akce a jiná shromáždění, výstavy, slavnosti, poutě, přehlídky, ochutnávky, trhy a veletrhy, a to jak veřejné, tak soukromé, s účastí přesahující 30 osob. A to do odvolání tohoto mimořádného opatření.

Zakazuje se také přítomnost osob od 20.00 do 6.00 v provozovnách stravovacích služeb. Zakazuje se i osobní přítomnost žáků na osobním uměleckém vzdělávání. 

Dále nebude umožněn vstup cizincům z rizikových oblastí. „Bude platit zákaz vstupu pro všechny cizince z rizikových oblastí. Opatření se jedná 15 oblastí: Čína, Jižní Korea, Írán, evropské země - Itálie, Španělsko, Rakousko, Německo, Švýcarsko, Švédsko, Nizozemsko, Belgie, Velká Británie, Norsko, Dánsko a Francie. Zároveň platí zákaz vstupu českých občanů do těchto rizikových oblastí,“ oznámil Babiš.

Vláda od pátku 6.00 zakázala vstup na sportoviště, do wellness zařízení, do knihovnen. Od pátku budou muset být mezi 20.00 a 6.00 uzavřeny restaurace.

Česko je kvůli pandemii koronaviru ve stavu nouze. Co to znamená? A jaké začnou platit zákazy?

Číst článek

Na německých a rakouských hranicích budou o půlnoci z pátku na sobotu kvůli koronaviru znovu zavedeny kontroly. Otevřeny budou jen některé přechody. Pro cizince nebude možné vstupovat do Česka z Německa a z Rakouska, řekl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Vláda kvůli koronaviru zastavila vydávání víz i povolení k pobytu. Na pomoc policii při kontrole hranic bude povolána armáda. Hranice bude možné přejít na 11 přechodech. Dalších sedm bude otevřeno pro přeshraniční styk.

Z nařízení vlády je podle Hamáčka možné udělit výjimku. „Bude udělena řidičům kamionů, nákladních vlaků, příslušníků integrovaného záchranného systému a pilotů. Jde nám o to co nejvíce srazit mezidenní nárůsty počtu nakažených. Věřím, že opatření zaberou a ukáže se to na té křivce,“ dodal Hamáček (ČSSD).

Snaha udržet ekonomiku v chodu

Vláda ale chce, aby lidé i nadále pracovali. „Nikdo nebude pracovníkům zakazovat, aby pracovali. Jsme přesvědčeni, že je potřeba udržet ekonomiku v chodu. I proto jsme udělili výjimku na hranicích,“ řekl Babiš.

Slovenská vláda kvůli koronaviru zavře hranice. Do země se dostanou jen lidé, kteří tam mají pobyt

Číst článek

Proto vláda podle Hamáčka zavedla výjimky: „Výjimku ze zákazu cílíme na občany dojíždějící do příhraničí za prací. Výjimku v nejbližší době vydám a bude na webu ministerstva. Člověk se bude muset na hranicích prokázat dokumentem od zaměstnavatele, že pracuje v zahraničí.“

Lidé pracující v zahraničí se budou ještě smět vrátit zpátky do České republiky. „Do pátku je možné využít autobus nebo vlak. Od půlnoci na sobotu už jen osobní dopravu. Chci znovu říct, že všem českým občanům v zahraničí bude umožněn návrat. Pokud přijedou z rizikových oblastí, budou muset strpět preventivní karanténu,“ řekl Hamáček.

Vláda zatím neuvažuje o uzavírání měst. „Nebudeme spekulovat, není důvod k uzavírání měst. Snažíme se minimalizovat nárůst nakažených. Co se týká plošného testování, měli bychom obdržet testovací kity pro policisty. Odmítáme, že málo testujeme. Vyzval jsem hygienu, aby testovala každého, kdo má příznaky, a ne pouze ty, kteří přijeli z Itálie,“ řekl premiér Andrej Babiš (ANO).

Zásoby potravin

Premiér Babiš řekl pro Českou televizi (a posléze to uvedl i na svém twitterovém účtu), že nevidí žádný důvod obav, že dojdou potraviny. „Není opravdu důvod dnes obsadit a vykoupit supermarkety,“ napsal. Obchody jsou podle premiéra zásobeny na 95 %, což nezavdává žádný důvod panikařit. Upozornil, že problémy řetezů jsou kvůli chybějícím prodavačkám, které jsou nyní doma s malými dětmi.

Platí nouzový stav

  • Zákaz vstupu pro cizince (od páteční půlnoci): vláda zakázala vstup do ČR cizincům z 15 rizikových oblastí, je mezi nimi Čína, Jižní Korea, Írán a evropské země - Itálie, Španělsko, Rakousko, Německo, Švýcarsko, Švédsko, Nizozemsko, Belgie, Velká Británie, Norsko, Dánsko a Francie. Výjimkou jsou cizinci s přechodným pobytem v Česku nad 90 dní nebo cizinci s trvalým pobytem
  • Zákaz vstupu do rizikových oblastí (od páteční půlnoci): kabinet současně zakázal českým občanům a cizincům s trvalým i přechodným pobytem cestovat do rizikových oblastí. Výjimku mají lidé, kteří dojíždějí do příhraničí za prací
  • Zákaz pro osobní dopravce (od soboty): začne platit také zákaz pro dopravce přepravovat přes hranice více než devět lidí
  • Zákaz akcí nad 30 osob (od pátečních 6 hodin): zakazují se také divadelní, filmová a další kulturní představení, stejně tak sportovní, náboženské i další akce jako poutě či ochutnávky, a to jak veřejné, tak soukromé s účastí nad 30 lidí. Zákaz se nevztahuje na zasedání ústavních a veřejných orgánů, rovněž zákaz neplatí pro pohřby
  • Zákaz vstupu do restaurací večer (od pátku 20 hodin): kabinet také zakázal chodit do restaurací v čase od 20. hodiny do 6. hodiny ranní
  • Zákaz restaurací v nákupních centrech (od pátku 6 hodin): bude platit rovněž zákaz činnosti stravovacích služeb, které jsou umístěné v nákupních centrech s plochou větší než 5 tisíc metrů čtverečních
  • Zákaz vstupu do posiloven, klubů a knihoven (od pátku 6 hodin): začne platit zákaz vstupu do posilovny, na koupaliště, do solárií, saun, wellness center, do hudebních a zábavních klubů, veřejných knihoven a galerií

ban, pj, tzr, aur, bej, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme