Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Testovali jsme rukavice firmy SEIZ: X-FIGHTER C, THERMO-FIGHTER a FIRE-FIGHTER PREMIUM. Dodává je 4-fire.cz

Do dlouhodobého testování jsme získali od firmy 4FIRE s.r.o. – www.4-fire.cz, jakožto výhradního zastoupení firmy SEIZ v ČR, tři páry rukavic firmy SEIZ. Podívali jsme se na X-FIGHTER C, THERMO-FIGHTER a FIRE-FIGHTER PREMIUM. Zaujal nás 3D střih v kombinaci s kvalitní vložkou.

SLEVA 10 %: Jen ve dnech po zveřejnění článku zakoupíte
všechny rukavice značky SEIZ od firmy 4FIRE s.r.o. s desetiprocentní slevou.

Zásahové rukavice SEIZ X-FIGHTER C (XF C)

Na začátku krásně žlutohnědé, na konci ušmudlané, ale stále stejně pohodlné.

Rukavice firmy SEIZ s označením X-FIGHTER C (krátce XF C) mají svrchní část vyrobenou z lehké, měkké a odolné kůže s vložkami z PBI, což je syntetický materiál s vynikající odolností proti vysokým teplotám.

Vnitřní třívrstvá vložka s membránou z materiálů KEVLAR a CROSSTECH tvoří celek s vnějším pláštěm a nemůže se uvolnit, čehož si všimneme i dále v recenzi. Odolná je proti bakteriím i krvi.

Široká manžeta z materiálů Nomex, PBI a kůže s vnitřním uzávěrem slouží pro dokonalé uchycení v extrémních situacích. Součástí rukavic jsou i kroužky s karabinou.

Moderní vyznavači zimních sportů jistě při pohledu na ukazováček rukavice poznají, že je v něm umístěna vložka pro ovládání kapacitních dotykových obrazovek. Bez sundání rukavic tak lze ovládat mobil i tablet.

Rukavice jsou dostupné ve velikostech 6 – 13.

U moderních rukavic nemůže na kloubech a v místech ohybu chybět tzv. „3D střih“, přizpůsobují se tak pohybu ruky. Při zatnutí pěsti proto rukavice nijak nebrání pohybu.

Rukavice v průběhu testování nezahálely, dobrovolní hasiči z Rumburku je vyzkoušeli u mnoha požárů i technických zásahů.

Největším pozitivem je zřejmě jednoduchost sundavání a opětovné nandavání. Jak bylo zmíněno v popisu, vnitřní vložka tvoří s rukavicí jeden celek a nemůže se tak stát, že po zásahu hasič vyndá ruku i s vložkou a další nasazení se pak stává skoro nemožným.

Situace nastala několikrát při požárech i při zásazích u řeky, kdy rukavice byly promočené, ale s jejich nandaváním nebyl problém. Navzdory tomu, že materiál rukavic působí „tlustě“, hasiči se s ním nijak nemuseli prát.

Manžeta na suchý zip je vynikající, ruka do rukavice lehce projede a ta pak nemá tendenci padat.

Kladně hodnoceny byly výstelky kloubů, které dobře absorbují nárazy. Povrch dlaní působí na první pohled leskle, proudnici lze ale obsluhovat bez problémů a nevyklouzává.

I když si rukavice po dobu testování prožily hodně věcí, ani po několika měsících se nikde nepářou a nejsou děravé.

Zásahové rukavice SEIZ THERMO-FIGHTER (TF)

Rukavice SEIZ THERMO-FIGHTER (zkráceně TF) jsou v tmavě modré barvě, dostupné jsou ve velikostech 6 – 13.

Dlaň je vyrobená z tepelně odolné impregnované speciální kůže, svrchní část je z NOMEXu se speciálně vyvinutým absorbérem.

Široká nomexová manžeta má dva řemínky na suchý zip pro dokonalé uchycení v extrémních situacích. Stejně jako předchozí typ mají rukavice kroužek na karabinu.

Vnitřní podšívka vyrobená z KEVLARu a membrány GORE-TEX také tvoří celek s vnějším pláštěm a nemůže se uvolnit.

3D střih je u těchto rukavic na všech kloubech včetně palce. Zatímco u XF C je na hřbetu ruky řešen „kapsičkou“, zde je pomocí „vrásek“ stejně jako na kloubech.

Rukavice v Rumburku prošly v podstatě stejnými zásahy jako XF C a obstály podobně. Jediným problémem, který se vyskytl, byla špatně zvolená velikost.

Všechny rukavice SEIZ mají 3D střih a padnou na ruku lépe, než jsou hasiči zvyklí u jiných rukavic. To však vyžaduje přesné odladění velikosti.

SEIZ FIRE-FIGHTER PREMIUM S

Posledním testovaným typem rukavic byly SEIZ FIRE-FIGHTER PREMIUM S, které na první pohled vzhledem připomínají předchozí model. Manžeta je zde ale pletená nomexová.

Dlaň je vyrobena z kevlarové tkaniny s povlakem z uhlíkového silikonu, svrchní část je z NOMEXu se speciálně vyvinutým absorbérem značky SEIZ. Povrch je ozvláštněn reflexní body pro větší bezpečnost.

Membrána je zde GORE-TEXová s technologií GORE Grip. Podšívka opět tvoří jeden celek.

Rukavice jsou dostupné ve velikostech 5 – 14.

Firma SEIZ vyrábí několik dalších druhů zásahových rukavic, všechny najdete na stránkách firmy 4FIRE.

Sdílet