Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dějištěm cvičení v roce 1966 byl Klínovec

V neděli 18. září 1966 se probouzel horský hotel Klínovec do mlhavého, nevlídného jitra. Viditelnost sotva pár metrů. Návštěvníci a hosté setrvávali raději v příjemném teple hotelu. Všude panoval klid. Netrval ale dlouho. Mlha začala najednou houstnout – tentokrát ale dýmem který se valil od zadní budovy hotelu…

V neděli 18. září 1966 se probouzel horský hotel Klínovec do mlhavého, nevlídného jitra. Viditelnost sotva pár metrů. Návštěvníci a hosté setrvávali raději v příjemném teple hotelu. Všude panoval klid. Netrval ale dlouho. Mlha začala najednou houstnout – tentokrát ale dýmem který se valil od zadní budovy hotelu…

Krátce na to prořízly ztichlou horskou krajinu zvuky sirén – Hoří! Návštěvníci vybíhají z hotelu a naskýtá se jim nevídaná podívaná: na Klínovec přijíždějí 2 stříkačky a motorový žebřík Karlovarských, cisternová stříkačka z Ostrova a požárníci z Božího Daru a Jáchymova. Velitel zásahu, prap. Douša, z požárního útvaru Karlovy Vary po zhodnocení situace nasazuje ihned motorový žebřík, z kterého se za několik okamžiků již řinou proudy vody na střechu budovy a další dva proudy jdou ze země. Situace se stává kritickou, síly – a hlavně voda -požárníkům nestačí. Prap. Douša proto vyhlašuje rádiem 5 stupeň poplachu. To ještě náš kraj nepamatuje!

A posilové jednotky přijíždějí. Nejen z našeho okresu, ale i ze sousedního a též požární útvar Chomutov. Celkem 30 požárních vozidel. Zatímco čtyři cisternové stříkačky kyvadlovou dopravou přivážejí vodu do nenasytné cist. stříkačky, která zásobuje vodou požárníky u zásahu, patnáct vozů dobrovolných požárníků sjíždí klínoveckou sjezdovku. Mají za úkol dopravit vodu z rybníka od Loučné nahoru na Klínovec. Velmi obtížný technický úkol. Vzdálenost 3400 metrů, výškový rozdíl 350 metrů! Hadice jsou nataženy a na úseku rozmístěno patnáct čerpadel, které si vzájemně vodu předávají a tlačí nahoru na vrchol Klínovce. Tato operace proběhla na výbornou, za 40 minut od zahájení prací a o 5 minut dříve proti normě byla voda na požářišti. A tím také končilo jedno z největších cvičení požárníků v ČSSR vůbec.

Cvičení, které vzorně připravil kpt. Draský, mělo za úkol seznámit velitele a strojniky dobrovolných požárníků s dálkovou dopravou vody a prověřit reálnost hasebného plánu hotelu Klínovec. Této akci přihlíželi zástupci ministerstva vnitra, ÚV ČSPO, z krajských národních výborů z Plzně a Ústí, i zástupci ONV Karlovy Vary a Chomutov. Všichni byli s průběhem cvičení spokojeni a vyslovili nastoupeným 178 požárníkům pochvalu. Všichni účastníci akce Klínovec – ve velmi drsných horských podmínkách a v citelném chladu a vlhku nadšeně a obětavě plnili své úkoly. Proto je i na nás, abychom zveřejněním vyslovili zúčastněným požárním jednotkám plné uznání a dík za jejich obětavost-mnozí nastupovali na cvičení přímo z noční směny. Dík tedy dobrovolným požárním sborům Boží Dar, Jáchymov, Ostrov, Hroznětín, Merklín, Potůčky, Pernink, Nové Hamry, Vojkovice, Březová, Pila, Pozorka, Abertamy, Sadov. Z Chomutovského okresu to byl Perštejn a Vejprty – díky i jim, i požárním útvarům Karlovy Vary a Chomutov.

Pro POŽÁRY.cz: Schwarz Tomáš, Hasiči Boží Dar
Článek z časopisu STRÁŽ MÍRU 27. 9. 1966

-kow-

Sdílet