Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasičské slavnosti 2017 proběhly v Litoměřicích, připraven byl dvoudenní program. Dorazily stovky vozidel a tisícovky hasičů

Hned dvě šťastné sedmičky měl ve vínku letošní sedmý ročník Hasičských slavností, které proběhly v Litoměřicích ve dnech 9. – 10. června 2017.

Tento celorepublikový sraz hasičstva s nejrozsáhlejší výstavou hasičské techniky od té nejstarší ze sbírek sborů dobrovolných hasičů až po tu nejmodernější a speciální, kterou disponuje Hasičský záchranný sbor ČR je největší a nejvýznamnější akcí svého druhu v Česku.

Hasičské slavnosti jsou největším společným setkání profesionálních a dobrovolných hasičů, kteří se běžně potkávají při zásazích, ale Slavnosti jsou pro ně svátkem, kdy se mohou setkat také na přátelské úrovni a společně představit veřejnosti nejkrásnější a nejzajímavější techniku, kterou disponují,

říká Jindřich Hejduk, předseda Sdružení pro obnovu hasičských tradic, které je hlavním organizátorem.

Slavnosti byly de facto zahájeny již ve středu stavbou provizorního hasičského městečka na vodním cvičišti. Profesionální hasiči zde postavili 180 stanů i s potřebným zázemím pro zhruba osm stovek lidí. Následovalo cvičení na Labi.

Ve čtvrtek se pak do Litoměřic začaly sjíždět sbory dobrovolníků z celé republiky i s technikou a koňmi.

V pátek dopoledne byly slavnosti oficiálně zahájeny v 9 hodin na radnici, kde starosta Ladislav Chlupáč přijal organizátory a nejvýše postavené hasiče. Mezi hosty byl i generál Alexander Nejedlý, prezident Hasičského záchranného sboru Slovenska, který přiznal, že se stále cítí být Čechoslovákem.

Hosté společně se starostou města a organizátory následně odjeli na výstaviště, kde již panoval až do pozdních večerních hodin čilý ruch. Páteční večer zakončila Floriánská mše v katedrále.

Do sobotního rána se hasiči probouzeli s vědomím, že již v 9 hodin začíná řazení sborů a techniky na Mírovém náměstí. Úderem 10. hodiny a za tónů husitské hymny Ktož sú boží bojovníci napochodovalo na náměstí 130 vlajkonošů se slavnostními prapory, mezi nimiž se hrdě tyčila i zástava města Litoměřice.

Za nezištnou práci odváděnou ve prospěch druhých nastoupeným jednotkám poděkovala řada nejvyšších představitelů, mezi nimi i ministr vnitra Milan Chovanec. Jejich práci žehnal z tribuny kardinál Dominik Duka.

Defilé moderní i historické hasičské techniky na Mírovém náměstí a dvou stovek sborů dobrovolných hasičů sledovali také generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR Drahoslav Ryba, starosta Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska Karel Richter, starosta Litoměřic Ladislav Chlupáč a další významní hosté.

Hejtmana Oldřicha Bubeníčka doprovázela krajská radní Jitka Sachetová a Miroslav Andrt, předseda Výboru pro životní prostředí, zemědělství a rozvoj venkova Zastupitelstva Ústeckého kraje.

Vážím si práce dobrovolných hasičů i jejich profesionálních kolegů. Dobrovolní hasiči ve městech a obcích se často významně podílejí na společenském životě na venkově a vychovávají si své nástupce v nejmladší generaci.

Díky hasičům jsme v našem kraji několikrát zvládli velké povodně. Proto se Ústecký kraj snaží hasičům pomáhat i finančně, aby mohli při mimořádných událostech nasadit tu nejlepší techniku,

řekl v úvodu shromáždění hasičstva na litoměřickém Mírovém náměstí hejtman Oldřich Bubeníček.

Více než dvouhodinová přehlídka historických vozů, stříkaček, ale i nejmodernější techniky, včetně těžkých transportérů používaných při záchranných pracích, opět pokračovala programem na výstavišti.

Dobrovolné sbory přivezly na Litoměřické výstaviště stříkačky zápřahové, parní nebo historické hasičské automobily. Většina techniky je schopna ukázek a také se aktivně prezentovala.

K vidění byly i hasičské uniformy, přilby tiskoviny a modely. Profesionální hasiči se v Litoměřicích naopak pochlubili nejmodernější technikou a technikou speciální, jako jsou hasičské tanky, moderní zemní stroje upravené pro specifické potřeby hasičů, sací bagr a další těžká technika.

Návštěvníci mohli poslouchat více než 10 hodin živé hudby v podání místních hudebních těles (z Roudnice nad Labem., Litoměřic, Loun, Štětí, České Lípy), a Hudby Hradní stráže a Policie ČR. Dohromady se sešlo asi 300 účinkujících.

Doprovodný program byl pestrý: od pohádky pro nejmenší návštěvníky, až po hudbu pro odrostlejší milovníky Big Bandů a dechovky.

Vyhlášena zde byla i soutěž o nejlepší webové stránky SDH. Zvítězil sbor z obce Suchý. Vítanou remízou pak večer končilo fotbalové utkání mezi českými a slovenskými profesionálními hasiči.


Vyvrcholením celého večera a vlastně celých slavností byla Hasičská hudební fontána, která je inspirovány barevnými hudebními vystoupeními Křižíkovi fontány s tím rozdílem, že v tomto případě je voda stříkána z desítek proudnic ovládaných přímo hasiči.

Letošní ročník se stal prestižní i tím, že jej hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček zařadil mezi „Rodinné stříbro Ústeckého kraje“.


Otevřena návštěvníkům byla také stanice profesionálních hasičů v Litoměřicích (naproti výstavišti), která při příležitosti slavností uspořádala po oba dny Den otevřených dveří s bohatým programem pro děti i dospělé.

kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
Ministerstvo vnitra – GŘ HZS ČR
Sdílet