Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při požáru haly v Čelákovicích byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu

V úterý 14. září 2021 v poledne přijalo Krajské operační a informační středisko HZS Středočeského kraje oznámení o požáru haly v průmyslovém objektu v Čelákovicích v okrese Praha-východ.

Operační důstojník na místo vyslal profesionální jednotky z Mladé Boleslavi, Staré Boleslavi a Říčan spolu s dobrovolnými jednotkami obcí Brandýs nad Labem, Čelákovice a Jirny. Už během dojezdu prvních jednotek k události byla podána zpráva, že z objektu o půdorysu 15×25 metrů vychází silný dým, který míří na město.

Velitel zásahu proto prostřednictvím operačního střediska informoval starostu obce, aby doporučil obyvatelům města nevětrat. Zároveň požádal o zvýšení poplachového stupně na druhý a vyslání dalších jednotek.

Poplach se proto rozezněl i na stanici profesionálních hasičů v pražských Satalicích, kteří vyjeli k události v rámci mezikrajské výpomoci, a zbrojnicích v Bříství, Lysé nad Labem, Nových Jirnech, Přerově nad Labem, Šestajovicích, Vyšehořovicích a Zápech.

Po příjezdu k události bylo nasazeno několik vodních proudů uvnitř i vně budovy a k hašení byl nasazen také speciální kontejner kombinovaného hašení, který je dislokován v Mladé Boleslavi. Zároveň byla přizvána Chemická laboratoř z Kamenice, aby monitorovala ovzduší a zaznamenala eventuální přítomnost škodlivých látek, které se po opakovaném měření nepotvrdilo.

Po zdolání plamenného hoření a lokalizaci požáru, která byla ohlášena pár minut po 13. hodině, se hasiči zaměřili na odvětrání objektu pomocí přetlakové ventilace a kontrole celého objektu za pomoci termokamery.

Jelikož už nebyl na místě zapotřebí takový počet jednotek, byly některé odeslány zpět na své základny. K události byla povolána také zdravotnická záchranná služba, která prohlédla všechny pracovníky, kteří se v době vypuknutí požáru nacházeli ve výrobní hale, a ponechala je na místě.

Výše škody i příčina vzniku požáru jsou předmětem dalšího vyšetřování, na kterém bude spolupracovat hasičský vyšetřovatel spolu s experty z Technického ústavu požární ochrany v Praze.

Foto: čtenáři webu RF & T, HZS STČ
Tereza Fliegerová
tisková mluvčí
HZS Středočeského kraje
Sdílet