Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči z chemických laboratoří se po covidové pauze opět setkali s Policií a Armádou při společném cvičení

Ve dnech 13. až 16. 9. 2021 se konal pravidelný podzimní kurz pro pracovníky chemických laboratoří HZS krajů (CHL) – radiační část, který se konal ve Školicím středisku a laboratoři HZS Plzeňského kraje v Třemošné.

Po nucené covidové přestávce se vedle pracovníků z CHL hasičů cvičení zúčastnili i zástupci Policie ČR z Národní centrály proti organizovanému zločinu a příslušníci Armády ČR z 31. brigády radiační, chemické a biologické ochrany.

První den kurzu byl ve znamení předávání zkušeností, kdy zástupci CHL a ostatních složek prezentovali vybrané zajímavé zásahy s tématikou CBRN, kterých se během posledních dvou let účastnili.

Druhý den byl zasvěcen testování, porovnávání a kalibraci ručních gama spektrometrů (slouží pro identifikaci radionuklidů), které všechny CHL HZS a speciální jednotka Policie ČR na přelomu roku obdrželi od Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB). Důvodem je fakt, že výše zmíněné složky plní funkci mobilních skupin v rámci Radiační monitorovací sítě ČR. Bližší informace mohou zájemci nalézt na www.suro.cz.

Třetí den si lektoři z Institutu ochrany obyvatelstva pro cvičící připravili řadu zajímavých praktických úloh z radiační ochrany a fyziky ionizujícího záření, kdy jednotlivé týmy měly za úkol přesně lokalizovat zdroj záření v terénu či v krabici, spočítat a prakticky ověřit stínící schopnosti různých materiálů apod.

Odpoledne pak patřilo nácviku monitorování radiační situace pomocí pojezdových měření prováděných v rámci Radiační monitorovací sítě ČR.

Poslední den jsme se přesunuli do Prahy do Státního ústavu radiační ochrany, kde pro nás byla připravena exkurze do spektrometrických laboratoří alfa, beta a gama, k celotělovému počítači využívaného pro měření radionuklidů in vivo v lidském těle, kalibrační laboratoře a také nám bylo představeno speciální odběrové zařízení pro kontinuální odběr vzorků radionuklidů ze vzduchu známý pod jménem „Sněhurka“.

Následovalo setkání s pracovníky z regionálních center SÚJB, kteří nás informovali o radiačních událostech řešených v roce 2019 – 2021. Vybrané události byly rozebrány jak z pohledu SÚJB, tak z pohledu HZS s cílem dále prohloubit a vylepšit dosavadní spolupráci v oblasti, především při nálezech opuštěných radioaktivních zdrojů.

kpt. Ing. Michal Setnička, Ph.D.
MV – GŘ HZS ČR / Ministry of the Interior – Fire Rescue Service of the Czech Republic
Institut ochrany obyvatelstva / Population Protection Institute
Sdílet