Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Disciplíny Memoriálu Josefa Romportla a Vlastimila Málka ovládli v roce 2022 Daniel Klvaňa a Kamila Bartošková

Předvést formu na běžeckém ovále a na cvičné věži přijela na hasičský stadion do Hradce Králové stovka závodníků a závodnic.

16. srpna 2022 se konal už 48. ročník Memoriálu Josefa Romportla a Vlastimila Málka. Nejrychlejší byli na ovále i na věži Daniel Klvaňa z HZS Moravskoslezského kraje a Kamila Bartošková z SDH Horní Cerekev.

Jedna z nejstarších soutěží v požárním sportu pořádaná v České republice se konala s dvoutýdenním posunem, pořadatelé se tak rozhodli kvůli enormnímu nasazení hasičů z celé České republiky na likvidaci rozsáhlého lesního požáru v Národním parku České Švýcarsko. Časový odstup ale závodníky neodradil, přihlásila se jich asi stovka – profesionální hasiči i členové a členky sborů dobrovolných hasičů.

V mužské kategorii dominoval v disciplínách reprezentant HZS Moravskoslezského kraje Daniel Klvaňa. Ve finálovém rozstřelu na 100 m s překážkami zvítězil v čase 15,49 s. Za ním v závěsu doběhl Martin Lidmila (HZS Královéhradeckého kraje). Další dva účastníci finále neměli platné pokusy, podle výsledků bral třetí místo Pavel Krpec (HZS Moravskoslezského kraje), čtvrtý skončil Lukáš Kroupa (SDH Pardubice – Polabiny).

Napínavý závěr měl mezi muži i výstup do 4. podlaží cvičné věže. V těsném finálovém souboji zvítězil Daniel Klvaňa (HZS MSK) s časem 13,9 s před Pavlem Krpcem (HZS MSK – 13,94 s). Třetí v pořadí došlápl v cíli Vladislav Filip (HZS Středočeského kraje), čtveřici uzavřel David Dopirák (HZS Plzeňského kraje).

Ve výstupu na věž se počítaly i nejlepší výsledky ve věkové kategorii nad 35 let, jejím vítězem se stal Karel Ryl (HZS Moravskoslezského kraje). Druhé místo patřilo Lukáši Honsovi (HZS Kraje Vysočina) a třetí domácímu Petru Mařanovi (HZS Královéhradeckého kraje).

Oběma ženským závodům vládla v Hradci Králové Kamila Bartošková (SDH Horní Cerekev). Stometrovou dráhu s překážkami zaběhla v čase 16,54 s, následovala ji Lucie Ledvinová (SDH Dešenice) a Lucie Tůmová (SDH Malechov). Velmi podobně vypadaly stupně vítězů ve výstupu do 2. podlaží cvičené věže. Kamila Bartošková se vyhoupla po žebříku do cílového okna v čase 7,33 s. Druhá v pořadí byla opět Lucie Ledvinová, třetí Veronika Krpcová (SDH Oprechtice).

Memoriál je určen pro profesionální a dobrovolné hasiče, v mužské i ženské kategorii se závodí v běhu na 100 m s překážkami a ve výstupu na cvičnou věž. 48. ročník soutěže pořádal Hasičský záchranný sbor Královéhradeckého kraje a Sportovní klub hasičů Královéhradeckého kraje za podpory Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra a Královéhradeckého kraje. Poděkování patří celému týmu rozhodčích, technické čety a dalším organizačním pracovníkům.

Všem sportovkyním a sportovcům děkujeme za účast a vítězům blahopřejeme!

V roce 1973 došlo k tragickému požáru v podniku Československé automobilové opravny v Hradci Králové, při kterém zahynuli dva zasahující hasiči, Josef Romportl a Vlastimil Málek.

Tato smutná událost byla důvodem pro vznik Memoriálu Josefa Romportla a Vlastimila Málka v disciplínách požárního sportu.

Memoriál je dodnes trvalou vzpomínkou na spolupracovníky a kamarády, kteří při výkonu svého povolání obětovali své vlastní životy. První ročník se uskutečnil v roce 1975 a v současné době se jedná o druhou nejstarší soutěž pořádanou v České republice.

Martina Götzová
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet