Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár v národním parku České Švýcarsko byl zlikvidován, profesionální hasiči s koncem prázdnin přestali poskytovat technologickou­ pomoc

V neděli 24. července 2022 v sedm hodin ráno obdržela Správa Národního parku České Švýcarsko od saské stráže přírody hlášení o silném sloupci kouře stoupajícím z lesa v oblasti Hřenska.

Strážci přírody na české straně předali hlášení jednotce sboru dobrovolných hasičů Hřensko za účelem ověření a nalezení místa, odkud kouř stoupá. Členové jednotky Hřensko následně potvrdili oheň v oblasti Malinového dolu u obce Hřensko a iniciovali hasební zásah.

Příčina požáru zatím není správě národního parku známá. Vysoce pravděpodobný je lidský faktor, neboť z nedávné doby není známa žádná přírodní událost (např. úder blesku), která by mohla vést ke vzniku ohně.

Událost sledujeme v on-line zpravodajství níže.

Tisková konference HZS: Dneska bude probíhat velké hašení ze vzduchu, připraveno je sedm vrtulníků a čtyři letadla. Aktuálně byly vrtulníky pozastaveny kvůli kouři nad Hřenskem.

Na místě je 80 jednotek, 450 hasičů.

Frontu šíření požáru se podařilo udržet, objekty v okolí Mezní Louky byly uhlídány.

Na místě je zdravotnický Golem z Prahy, do půlnoci bylo ošetřeno osm hasičů, třem byla poskytnuta kyslíková terapie, ve zbylých případech se jedná o drobná zranění.

Hasičům jsou distribuovány respirátory, ochranné brýle i kapky do očí.

Odřad HZS hl. m. Prahy byl v Hřensku nasazen do úseku Mezná a Mlýnská cesta. Jejich úkolem je vyhledávání a dohašování skrytých ohnisek.

Na místě jsou také dva naši styční důstojníci, kteří mají na starosti posádky italských letadel.

HZS Praha

Policisté z poříčního oddělení od čtvrtečního rána dohlížejí na jezeře Milada, aby lidé z důvodů jejich bezpečnosti nevstupovali do vody, protože z hladiny budou nabírat vodu letadla, která pomáhají při hašení požáru v Hřensku.

Policie ČR

Italské letouny jsou na letišti a včera podnikly průzkumné lety. Dnes by mělo dojít k jejich nasazení. Na desátou hodinu je připravena tisková konference.

Stávající hadicové vedení bylo posíleno šestým čerpadlem – je z České Lípy. K plnění vrtulníku totiž je dnes potřeba vyšší tlak.

Jaké úkoly plní v Hřensku jihočeský odřad? Nepřetržitě ve dne i v noci plníme „padesátku“ žebřík ústeckých kolegů, pomocí kterého bráníme, aby se požár nedostal k obytným domům, a hlídáme a monitorujeme celé dopravní vedení vody vedoucí od velkokapacitních čerpadel Somati.

Na spánek není téměř čas..

HZS Jihočeského kraje

Po celý dnešní den (27. července) všech 19 hasičů odřadu z HZS Pardubického kraje provádělo hašení ohnisek v národním parku.

„Hašení jsme prováděli dopravním vedením – třemi proudy C a šesti útočnými proudy D do vzdálenosti až 300 metrů od cisteren. Používáme pevné kartuše na smáčedlo. Jsme stále nad soutěskami Kamenná Stráň,“ říká velitel odřadu ppor. Bc. Petr Dvořák a dodává, že: „Dále navádíme piloty vrtulníků pro letecká hašení a následné shozy vody.“

Zásah je fyzicky velmi náročný, a to vzhledem k velmi členitému terénu, který klouže po jehličí či kůře. Překážky tvoří popadané nebo pokácené stromy i trčící větve. Po psychické stránce je to ale také náročné.

„Musíme se stále vracet na místa, kde jsme již porost uhasili a znovu a znovu prolévat povrch velkým množstvím vody. Máme také strach, aby neshořely další domy. Děláme vše proto, aby k tomu nedošlo,“ dodává velitel.

Při hašení zasahující hasiči stále slyší padající stromy, které mají oslabené kořeny hořením. Nad hlavami jim stále přelétávají letadla. A nakonec zprávy hlásíme, že celý odřad je v pořádku.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje

Přílet letadel Canadair z Itálie je plánovaný v 16:00 na letiště Vodochody.

Na pomoc s hašením rozsáhlého lesního požáru v NP České Švýcarsko nám poskytlo leteckou techniku i Polsko a Slovensko, vrtulníky už přiletěly a jsou zapojeny do hasebních prací.

Hasičský záchranný sbor ČR

Úřad pro civilní letectví vyhlásil nad Českým Švýcarskem zákaz letů. Bezletová zóna bude v kruhu o poloměru deset námořních mil, tedy zhruba 18,5 kilometru.

Ani nás nenechává klidnými situace v Českém Švýcarsku, kde stovky hasičů a mnoho dalších bojují s plameny. IZS je jako jedna rodina, proto jsme i my nabídli pomoc!

Za pár hodin vyrazí do Hřenska Golem a terénní čtyřkolka jako technická podpora a zázemí pro zasahující hasiče.

ZZS Praha

V souvislosti s masivním požárem, který zasáhl České Švýcarsko, se v médiích objevily mylné informace o vyhlášení zákazu vstupu do lesů na území kraje. Krajský úřad Ústeckého kraje doposud nevydal žádný plošný zákaz vstupu do lesů na území Ústeckého kraje a ani tak výhledově činit nebude.

Ústecký kraj vydá doporučení a opatření týkající se návštěv a pohybu v lesích, plošný zákaz vstupu na jejich území však vydávat nebude. V tuto chvíli neplatí žádná speciální opatření. Děkujeme za pochopení.

Ústecký kraj

Cisterna jednotky Dolní Poustevna, která dle předpokladů všech shořela, neshořela. Je živá (zdravá až tak ne, proto zůstala na místě) a plameny se jí vyhnuly obloukem, uvedli dolnopoustevenští hasiči.

Přečtěte siV Dolní Poustevně zaparkovala "velká Tatra" od Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje

Informace pro dobrovolné jednotky k zásahu při rozsáhlém lesním požáru

Dobrovolní hasiči, víme, že chcete pomoci a ceníme si toho. Píšete nám z celé republiky, že jste připraveni vyjet. Jste vždy tam, kde je vás zapotřebí, ať už to byly například povodně nebo tornádo. A je možné, že vás budeme potřebovat i při likvidaci požáru v NP České Švýcarsko. Ale teď Vás prosíme, buďte trpěliví.

Aktuálně bojujeme s vůbec největším požárem, který nemá v naší historii obdoby. Pozemní síly a prostředky jsou nasazeny na frontě požáru, protože je převážná část požářiště nepřístupná. Klíčové je teď nasazení letecké techniky.

Není to klasický lesní požár. Nejsme nyní ve fázi, kdy by bylo potřeba procházet požářiště za pomoci ženijního nářadí, odkopávat zbytky porostů a dohašovat doutnající místa.

Kvůli organizaci celého zásahu není teď využití jednotek sborů dobrovolných hasičů mimo Ústecký kraj možné. Ze zkušeností z jiných mimořádných událostí velkého rozsahu víme, že jen řízená pomoc je účinná.

Děkujeme za pochopení a trpělivost.

HZS ČR

Odřad HZS Královéhradeckého kraje je rozdělen na dvě části. Jedna parta je nyní nasazena na frontě požáru kolem Divoké soutěsky, zajišťuje vymezený úsek.

Druhý tým má neustále pod dohledem velkoobjemové čerpadlo, které je zapojeno do řetězce pěti stejných zařízení pro dálkovou dopravu vody.

HZS Královéhradeckého kraje

I hasiči z Pardubického kraje bojují s plameny v NP České Švýcarsko. V noci se hasiči zaměřovali na likvidaci ohnisek na skalách přímo nad Hřenskem a požární obranu obcí.

„Teď se přeskupily jednotky a pokračujeme v likvidaci ohnisek,“ říká velitel odřadu ppor. Petr Dvořák.

HZS Pardubického kraje

Na pomoc do Českého Švýcarska vyjel z Ostravy čerpací odřad HZS Moravskoslezské­ho kraje

Sedm profesionálních hasičů z Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) se čtyřmi vozidly, a hlavně s velkoobjemovým čerpadlem Somati, dorazilo ve středu 27. 7. 2022 ráno do Hřenska, aby se mohli zapojit do pomoci při rozsáhlém požáru v národním parku České Švýcarsko. Dovezli sem tři kilometry hadic, které společně s čerpadlem umožní snazší dálkovou dopravu vody do odlehlejších částí ohněm zasaženého parku.

Velkoobjemové čerpadlo Somati, doplněné o hadice o průměru 120 mm, umožní dálkovou dopravu vody o objemu až 8000 litrů za minutu. Je předpoklad, že čerpací odřad HZS MSK zde bude v tomto složení nasazen nejméně tři dny, pak dojde k vystřídání příslušníků HZS MSK za čerstvé síly.

Do Ústeckého kraje dojel z Ostravy dopravní automobil, velitelský automobil a dva kontejnerové automobily, na nichž je naloženo čerpadlo Somati a tři kilometry hadic.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje

Hasiči v noci zajistli požární obranu evakuovaných obcí Mezná, Mezní Louka a Vysoká Lípa. Požár v současné chvíli neohrožuje zatím neevakuovanou obec Janov. Hlavní hasební práce probíhají na skalách přímo ve Hřensku, kde hasiči k likvidaci ohnisek používají i automobilové žebříky.

HZS Ústeckého kraje

Od včerejších odpoledních hodin se k leteckému hašení v Hřensku připojil vrtulník z Polska a od dnešního rána je doplní vrtulník ze Slovenska, který je již na letišti v Ústí nad Labem.

HZS Ústeckého kraje

V rámci zajištění 24hodinové akceschopnosti jednotek Záchranného útvaru byla dnes jednotka složená ze všech tří dislokací ZÚ HZS ČR na místě posílena o další příslušníky, kteří v rámci pravidelného osmihodinového cyklu budou v následujících dnech zajišťovat střídání a support našim zasahujícím kolegům.

Na pomoc do Českého Švýcarska vyjel z Ostravy čerpací odřad HZS MSK

Sedm profesionálních hasičů z Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) se čtyřmi vozidly, a hlavně s velkoobjemovým čerpadlem Somati, dorazilo ve středu 27. 7. 2022 ráno do Hřenska, aby se mohli zapojit do pomoci při rozsáhlém požáru v národním parku České Švýcarsko. Dovezli sem tři kilometry hadic, které společně s čerpadlem umožní snazší dálkovou dopravu vody do odlehlejších částí ohněm zasaženého parku.

Velkoobjemové čerpadlo Somati, doplněné o hadice o průměru 120 mm, umožní dálkovou dopravu vody o objemu až 8000 litrů za minutu. Je předpoklad, že čerpací odřad HZS MSK zde bude v tomto složení nasazen nejméně tři dny, pak dojde k vystřídání příslušníků HZS MSK za čerstvé síly.

Do Ústeckého kraje dojel z Ostravy dopravní automobil, velitelský automobil a dva kontejnerové automobily, na nichž je naloženo čerpadlo Somati a tři kilometry hadic.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet
Seriál: Požár v Národním parku České Švýcarsko 2022