Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při požáru v průmyslovém areálu v obci Ždánice na Hodonínsku se zranilo devět hasičů, zdravotníci je ošetřili

Dne 9. června 2023 večer začalo hořet v průmyslovém areálu ve Ždánicích na Hodonínsku, na místě zasahovali jihomoravští hasiči, kteří vyhlásili zvláštní, tedy nejvyšší stupeň poplachu.

K hořící hale vyjelo celkem dvacet devět jednotek. Protože došlo k prohoření a propadnutí části střechy, nemohli hasiči zasahovat uvnitř. Hasili zvenku i za použití výškové techniky.

Zásah komplikovala i skutečnost, že se v objektu nacházelo větší množství nebezpečných látek potřebných pro provoz. Proto byla na místě i dekontaminační sprcha pro očistu hasičů, kteří přišli do kontaktu s nebezpečnými látkami.

Operační středisko ZZS vyslalo k události sedm prostředků včetně velkokapacitní sanitky, plus inspektora provozu. Pokud jde o civilní obyvatele, neevidují zdravotníci žádná zranění.

Že se požár dál nemůže šířit, bylo jasné po dvacáté druhé hodině.

Okolo půlnoci hasiči dostali plameny pod kontrolu natolik, že mohli většinu jednotek odeslat zpět na své základny. Ráno pak byly na místě potřeba jen čtyři jednotky.

Chemická laboratoř měřila v okruhu deseti kilometrů ovzduší a monitorovala chemikálie i v Trkmance. V ovzduší nenaměřili žádné zvýšené hodnoty zplodin hoření. Ve vodě zjistili zvýšené hodnoty pH a na vodním toku odebírali vzorky k dalším analýzám.

Do vody se dostala hasební voda, ve které bylo větší množství nebezpečných látek z provozu v hale. Únik těchto látek uvnitř i mimo areál bude převážně likvidovat firma, ve které se událost stala.


Požár hasiči zlikvidovali dne 10. června 2023 ve 12,30 hod. a po předání místa zásahu zástupcům firmy požární zásah ukončili.

Příčina vzniku požáru i výše škody je v současné době v šetření. Při vyšetřování spolupracují hasiči s Policií ČR a Technickým ústavem požární ochrany.

Při požáru se lehce zranilo devět hasičů. Část z nich ošetřila na místě záchranná služba. Jeden byl ráno preventivně odvezen do nemocnice, ale během dopoledne byl propuštěn

ZZS Jihomoravského kraje
Jan Dvořák
HZS Jihomoravského kraje
Sdílet