Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: Tatra 813 8×8 AM-50 aneb hasiči umí stavět mosty

Záchranný útvar v Hlučíně od března disponuje kompletně repasovaným mostním automobilem AM-50 na osmikolovém podvozku Tatra 813.

Podvozek Tatra 813

Tatra 813 je speciální těžký terénní nákladní automobil, který se v Kopřivnici vyráběl v letech 1967 až 1982.

Mostní automobily AM-50 byly do výzbroje ČSLA zaváděny od roku 1975. Výroba byla ukončena v roce 1982.

Právě vojenská verze 8×8 KOLOS, která byla schopná tahat přívěsy až do celkové hmotnosti 100 tun, je základním představitelem této řady, ačkoli se vyráběla i verze 4×4 a 6×6.

Základ vozidla tvoří typický tatrovácký podvozek s centrální nosnou rourou, dvěma řízenými nápravami a odpružením na listových perech, se stálým pohonem všech kol a jednomontáží na všech nápravách.

Samozřejmostí vojenských řad Tatra bylo už tehdy centrální huštění pneumatik pro usnadnění jízdy v terénu. Z důvodu potřeby snížit namáhání celé pohonné soustavy je vozidlo vybaveno kolovými redukcemi. Brodivost 1400 mm mu umožňuje bez jakékoli úpravy překonávat menší toky.

Motor, kabina a převodovka

O pohon automobilu se stará motor T930–17. Jedná se o primárně naftový (jako každý voják z Kopřivnice je tento motor vícepalivový), vzduchem chlazený vidlicový dvanáctiválec s přímým vstřikem paliva o objemu 17 640 cm3. Motor disponuje výkonem 184 kW a točivým momentem 960 Nm při 1400 otáčkách za minutu.

Stejně jako u následovníka, vojenské řady T815, je motor vybaven dvěma startéry a možností předehřátí nezávislým naftovým topením. Chlazení zajišťuje ventilátor ovládaný kapalinovou spojkou, která řídí jeho otáčky na základě informací z termostatu.

Kabina vozidla je dvoumístná, vybavená nezávislým naftovým topením. Pětistupňová převodovka má synchronizovaný druhý až pátý rychlostní stupeň, přídavná převodovka je jednostupňová.

Mostní nástavba

Speciální nástavba je určena k přemosťování překážek o šířce 10 až 12,5 m mostem o jednom poli a ke stavbě mostu o více polích (maximálně 8, což odpovídá délce mostu 107 metrů) pro přemostění širší překážky. Hloubka přemosťované překážky může být v rozmezí od 2 do 6 metrů – podpěry se za tímto účelem nastavují pomocí hydromotorů. Každá Tatra tak veze jedno mostní pole.

Samotný most je nůžkový, s pevnou vozovkou a sklopnými okraji. Jedno mostní pole je dlouhé 13,5 metru. Hmotnost mostu je 7,1 tun. Mostní pole je mezi obrubníky široké 4 metry, celkově pak 4 210 mm.

V přepravní poloze – tedy složený – má most na délku 8 metrů, široký je 3 150 mm a vysoký 2 100 mm. Nosnost mostu je 50 tun pro samostatné vozidlo, 70 tun při rozloženém zatížení (např. tahač s podvalníkem).

Rámová podpěra se dvěma teleskopickými tubusy s kuličkovým závitem slouží k přenesení svislého tlaku na dno, zachycení podélných a příčných sil a také ke vzájemnému spojení mostních polí.

Celá souprava je dlouhá 12 metrů, široká 3 150 mm a vysoká 3 800 mm. Váží téměř 26 tun. Tatra je schopna dosahovat maximální rychlosti na silnici 80 km/h při spotřebě okolo 50–60 litrů na 100 kilometrů.

S praktickou stavbou mostů z vozidel AM-50 se setkáváme většinou po povodních. Jeden z nich stál například v roce 2010 Chrastavě, kde provizorně sloužil pro příjezd kamionů do průmyslové zóny.

Využít se dá i v případě, že je potřeba přemostit vodní tok pro rychlejší přísun jednotek k místu mimořádné události. Vzhledem k tomu, že může tento vůz na rozdíl od armády ven už do hodiny od vyžádání, se možnosti využití rozšířily.

Sdílet