Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Známe vítěze soutěže Dobrovolní hasiči roku 2013, jednotky a sbory si rozdělily dohromady 790 tisíc korun

V brněnském hotelu Voroněž proběhlo vyhlášení výsledků soutěže Moravského hospodářství pro dobrovolné hasiče. Vítězové si celkem rozdělili 790 000 korun, které darovala RWE. Tyto finanční prostředky budou použity na nákup hasičského vybavení.

Do soutěže se zapojilo 112 sborů a 52 jednotek dobrovolných hasičů, přičemž nejvíce přihlášených bylo z oblasti Sever Moravy, do které patří kraje Zlínský, Moravskoslezský a Olomoucký. Dobrovolní hasiči se mohli do soutěže hlásit od 2. dubna a přihlašovací období bylo ukončeno 13. července 2013.

Stejně jako tomu bylo předešlé dva ročníky, soutěž je rozdělena na dvě kategorie – pro jednotky a sbory. V obou kategoriích pak mezi sebou soutěží dobrovolní hasiči v pěti soutěžních oblastech, na které je republika rozdělena.

„Jsme velice rádi, že RWE v roli generálního partnera této soutěže může ocenit záslužnou činnost dobrovolných hasičů v celé České republice,“ řekl Jan Valenta, jednatel a CEO RWE Distribuční služby. V předchozích ročnících si vítězné jednotky a sbory rozdělily již více než 1,5 mil. Kč. „Víme, že práce dobrovolných hasičů je velmi různorodá, od spolupráce při profesionálních zásazích až po sportovní práci s mládeží nebo zajišťování kulturních programů v daném městě či obci. Z pohledu energetické společnosti nás nejvíce zajímají příspěvky, které se týkají styčných bodů činností hasičů a naší společnosti,“ dodal Jan Valenta.

Podporu soutěže projevilo taktéž ministerstvo pro místní rozvoj. „V České republice ubývá dobrovolných hasičů. Obcím chybí finance na jejich podporu, především na nákup nové techniky a na obnovu vozového parku. Řada obcí v současné době je nucena rušit svou jednotku dobrovolných hasičů, protože ztratila svoji akceschopnost. Je třeba si uvědomit, že toto je šetření na nesprávném místě, protože práce hasičů, ať profesionálních, nebo dobrovolných, je pro naši společnost velmi důležitá. Jsou to právě dobrovolní hasiči, kteří plní velmi důležitou roli v regionech, zasahují u mimořádných událostí, spolupracují s profesionálními sbory, pomáhají občanům postiženým povodněmi. Jejich vysoké nasazení by mělo být impulzem k omezení tvrdých škrtů v rozpočtech obcí a měst,“ řekl ministr pro místní rozvoj František Lukl.

Celkem si pro výhru přišly 3 sbory a 3 jednotky v každé soutěžní oblasti. Zároveň společnost RWE udělila dvěma jednotkám speciální cenu za zásah u povodní a ocenila nezapomenutelné výkony jednoty z Frenštátu pod Radhoštěm.

V oblasti Východ Čech zvítězila jednotka Miletín, která zasahovala u požáru textilního závodu. „Výhru ze soutěže ve výši 30 000 korun použijeme na nákup osobních ochranných pomůcek pro členy naší jednotky,“ uvedl velitel jednotky sboru dobrovolných hasičů města Miletín.

Doprovodnou fotosoutěž Já, hasič vyhrála Michaela Bradáčová se svým snímkem Košařka. Odnesla si odměnu v podobě multifunkční tiskárny a obrazu své výherní fotografie.

Vyhlašovatelem je Moravské hospodářství, soutěž organizuje společnost Magnus Regio s.r.o. Generálním partnerem soutěže je RWE.

Hlavním mediálním partnerem soutěže je dvouměsíčník Moravské hospodářství. Dalšími mediálními partnery jsou hasičský server Požáry.cz, hasičská televize Hasici150.tv, Hasičské noviny, Deník a Český rozhlas Dvojka. Dále je soutěž Dobrovolní hasiči roku 2013 podpořena Českou televizí.

Výsledky soutěže:

Východ Čech
Sbory dobrovolných hasičů

  1. SDH Březová
  2. SDH Višňová
  3. SDH Běloves

Jednotky sborů dobrovolných hasičů

  1. JSDH Miletín
  2. JSDH Český Dub
  3. JSDH Jevíčko

Jih Moravy
Sbory dobrovolných hasičů

  1. SDH Letovice
  2. SDH Rajhrad
  3. SDH Petrovice u Blanska

Jednotky sborů dobrovolných hasičů

  1. JSDH Strážnice
  2. JSDH Velké Pavlovice
  3. JSDH Luleč

Jih-Západ Čech
Sbory dobrovolných hasičů

  1. SDH Záboří
  2. SDH Střelské Hoštice
  3. SDH Želčany

Jednotky sborů dobrovolných hasičů

  1. JSDH Chodov
  2. JSDH Planá nad Lužnicí
  3. JSDH Stráž nad Nežárkou

Střed-Sever Čech
Sbory dobrovolných hasičů

  1. SDH Háj u Duchcova
  2. SDH Tehovec
  3. SDH Brandýsek

Jednotky sborů dobrovolných hasičů

  1. JSDH Mokropsy
  2. JSDH Cítoliby
  3. JSDH Praha Lochkov

Sever Moravy
Sbory dobrovolných hasičů

  1. SDH Bohumín-Kopytov
  2. SDH Ostrožská Lhota
  3. SDH Daskabát

Jednotky sborů dobrovolných hasičů

  1. JSDH Radslavice
  2. JSDH Příbor
  3. JSDH Hlučín

Speciální ocenění RWE
Za zásah v rámci povodní 2013

  • JSDH Roztoky
  • JSDH Hlásná Třebaň

Za zásah ve Frenštátě pod Radhoštěm dne 17. 2. 2013

  • JSDH Frenštát pod Radhoštěm
Sdílet
Seriál: Dobrovolní hasiči roku