Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Radslavicích proběhla v roce 2019 již osmnáctá tradiční „Radslavská přilba“

Ani v roce 2019 nemohla v Radslavicích chybět tradiční „RADSLAVSKÁ PŘILBA“. Tato noční soutěž hasičské všestrannosti se zde konala již po 18. a i letos si organizátoři nachystali řadu disciplín, se kterými se jako dobrovolní hasiči můžeme potkat u skutečných zásahů.

Do Radslavic se tak poslední březnovou sobotu sjíždí 12 hasičských jednotek v počtu 5+1. Nechybí tradiční týmy, které jako každý rok pomýšlí na prvenství, ale ani taková družstva, kterým o celkové vítězství nejde.

Chtějí si jen zasoutěžit, dokázali své schopnosti, objevit nečekané mezery a něčemu novému se přiučit. Také letos přilbě nechybí přívlastek „mezinárodní“. Nechybí chalani ze Zlatého, a ze Sveržova, až z dalekého okresu Bardějov na Slovensku, ani chlopaki z Chrzelic v Polsku.

Celá soutěž začíná registrací družstev a společnou fotografií, po které odchází řidič týmu na 1. disciplínu, kterou je test z autoškoly. Poté následuje slavnostní nástup a oficiální start odpolední části, která má krom autoškoly ještě dvě další disciplíny.

Nejprve odpolední štafetu, ve které závodník sjede po tyči z připravené věže, překoná bariéru, proplazí se tunelem a poté podle pořadového čísla vykoná daný úkol (první čtyři musí libovolně smotat hadici „B“ tak aby se vlezla do připravené přihrádky, zbylí dva přenesou z podložky dva 25 l naplněné barely kolem tunelu zpět na podložku).

Potom hasič oběhne kužel, přes pneumatiky k překážce přeskoč – podlez – přeskoč a po provazovém žebříku zpět na věž, kde předává štafetu dalšímu, dokud trať neabsolvuje celý tým.

Další soutěží je „Honzo vstávej“ neboli simulace požárního poplachu při nočním spánku. Tým uloží výstroj v připravených skříních, ulehne na lehátka a čeká až rozhodčí zhasne světlo a povelem „HOŘÍ“ odstartuje. Cílem je se v co nejkratším čase řádně ustrojit, včetně přilby a opasku.

Hlavní část, tedy ta noční poté startovala po setmění od 20:00, kdy se jednotky dopravily na start jednotlivých disciplín, kterých bylo letos i kvůli menšímu počtu soutěžících pouze 11.

Ani tento rok nechyběl útok do kopce na 4B + 2 C na jeden proud s překážkou a sáním z podzemní nádrže, jízda na člunu s převozem břemena na Prosenském rybníku, přesun po dlouhém vodorovném traverzu, či první pomoci po zásahu elektrickým proudem v Přerově na stanici HZS.

Jednou z disciplín bylo i vyhledání a transport zraněné osoby po vyhrazené trase, nebo každoroční doplnění nádrže pomocí stojatého ejektoru z podzemní nádrže do stanovené výšky. V Oseku byly vyzkoušeny znalosti značení tlakových lahví, a nebezpečnost z Kemler kodu a taktéž vázání uzlů.

V Sušicích nechyběl průchod několikapodlažního objektu. Při průchodu nese družstvo 2 hadice B a proudnici B, které vertikálně dopravuje pomocí připravených lan, předáním nebo nesením soutěžícím. Na vyznačeném místě provede vytvoření útočného vedení a hadice rozvine po vyznačené trase.

S těmito nástrahami se nejlépe vypořádal tým ze Sveržova (SK), následován Osekem nad Bečvou a třetím na bedně byly Dřevohostice. Vítězem Radslavské přilby byl ale každý, kdo dokázal úspěšně absolvovat celou soutěž a dorazit zpět do cíle, proto všem gratulujeme, neboť nezáleží toliko na výsledku, jako na získaných zkušenostech.

Na úplný závěr chceme poděkovat všem sponzorům, děkujeme za podporu Olomouckému kraji, obci Radslavice, Hasičskému záchranném sboru Olomouckého kraje, územní odbor Přerov i okolním hasičským sborům dobrovolných hasičů, ať už za poskytnutím zázemí, prostředků, či pracovní silou. Bez této pomoci, by se tato akce realizovala jen těžce.

Milan Vaculík
Sdílet