Neděle 5. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Cvičení složek IZS v Rožmitálu pod Třemšínem bylo zaměřeno na destrukci objektu, zasahoval i sací bagr hasičů

V úterý 23. dubna 2024 nacvičovaly složky integrovaného záchranného systému v Rožmitálu pod Třemšínem spolupráci při zásahu u zřícené vícepodlažní budovy s výskytem většího množství zraněných osob.

Námětem cvičení byl výbuch nahromaděného plynu z tlakové lahve v opuštěném objektu bývalého penzionu, který už delší dobu neoprávněně užívala skupina squatterů. V důsledku exploze došlo k částečnému zřícení budovy, po kterém se uvnitř i vně objektu nacházely zraněné a usmrcené osoby.

K události byly okamžitě povolány všechny složky IZS. Po příjezdu na místo hasiči, záchranáři i policisté okamžitě zahájili záchranné práce. Po základním ošetření hasiči i s pomocí policistů transportovali osoby na třídící stanoviště záchranné služby, odkud byli po provedení nezbytných úkonů zranění transportováni do nemocnic.

V okolí budovy museli být nasazeni také psovodi PČR, protože se na místě nacházelo několik lidí pod vlivem psychotropních látek a bylo zde vysoké riziko, že se některé zraněné osoby mohou potulovat v okolí. Policie zároveň zajistila celý perimetr mimořádné události a také připravila místo pro přistání vrtulníku letecké záchranné služby.

Jelikož budova měla po výbuchu narušenou statiku, museli hasiči ještě před jejím prohledáním provést stabilizaci pomocí speciálních prostředků, které mají příbramští hasiči ve výbavě. Jedna osoba byla z důvodu odříznutí únikové cesty zachráněna pomocí nastavovacího žebříku.

K rozšíření možností průzkumu budovy z hlediska výskytu osob a zároveň i pro monitoring celkové situace byly na místo povolány drony HZS Středočeského kraje a Generálního ředitelství HZS ČR.

Součástí výbavy těchto specializovaných výjezdových skupin byl také dron, který se může bezpečně pohybovat i uvnitř budovy, díky čemuž bylo možné prohledat i prostory, do kterých byl ztížený nebo znemožněný přístup vlivem nestabilních konstrukcí.

Vzhledem k rozsahu destrukce i účelu objektu byl velký předpoklad, že se pod troskami budovy mohou nacházet zavalené osoby. Velitel zásahu proto na místo povolal kynology s atestací na vyhledávání osob ze sutin. Současně byl také povolán sací bagr ze Záchranného útvaru HZS ČR.

Přečtěte siZáchranný útvar HZS České republiky disponuje dvojicí sacích bagrů na podvozku MAN TGS

Kynologové nejprve provedli průzkum nejvíce poškozené části budovy z vnější strany, kde několik psů potvrdilo možný výskyt osoby z východní strany objektu. Místo označené psy bylo následně zkontrolováno pomocí štěrbinové kamery, kterou byl výskyt zavalené osoby potvrzen. Protože se místo nacházelo pod nestabilní stěnou, která hrozila zřícením, hasiči nejprve celý prostor pro vyproštění osoby zabezpečili a teprve pak začali odkrývat sutiny s pomocí sacího bagru.

Mezitím proběhl kynologický průzkum budovy, při kterém psi označili další místo s pravděpodobným výskytem zavalené osoby. Po vyproštění byly obě zavalené osoby předány do péče zdravotnické záchranné služby, jeden z pacientů byl do nemocnice fiktivně transportován letecky.

Zásahu se zúčastnila také jednotka sboru dobrovolných hasičů předurčená pro plnění úkolů ochrany obyvatelstva. Ta na místě zajistila ochranu osob postižených mimořádnou událostí proti povětrnostním podmínkám a dále vytvořila podmínky pro základní potřeby zasahujících. Především šlo o postavení stanů pro odpočinek při střídání nasazených sil, což je u náročných zásahů důležité z důvodu zajištění nepřerušovaného provádění záchranných prací.

Z Příbramska se cvičení zúčastnili profesionální hasiči z Příbrami a Dobříše, dobrovolní hasiči obcí Rožmitál pod Třemšínem a Petrovicko-Kojetín a dále záchranáři a policisté. Se speciální technikou dorazili profesionální hasiči z Mělníka (dron), hlavního města Prahy (kynolog), GŘ HZS ČR (dron), ZÚ Hlučín (kynolog) a ze ZÚ Zbiroh (sací bagr). Za účelem zkrácení dojezdových časů a nasazení sil a prostředků byla technika pro potřeby cvičení k události vysílána ze shromažďovacího stanoviště v Rožmitálu pod Třemšínem.

Na místě zasahovalo celkem 50 hasičů, 20 policistů a záchranářů a také 5 psů s atestací na sutinové nebo plošné vyhledávání osob. Zasahující na místě pomáhali celkem 16 osobám – 5 utrpělo vážná zranění, 4 středně těžká zranění, 6 lehká zranění a jedna osoba byla nalezena se smrtelnými poraněními.

mjr. Ing. Radek Dopirák
velitel stanice Příbram
Ladislav Holomčík
HZS Středočeského kraje
Sdílet