Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

SAMBAR Steel 2014 – Reportáž z otevřeného mistrovství ČR v průmyslovém lezení 2014

Dne 22. a 23. listopadu se konal již sedmý ročník otevřeného mistrovství ČR v průmyslovém lezení SAMBAR Steel a tým lezců z worksafety.cz byl samozřejmě u toho. Tyto závody jsou v České republice jedinečné a díky velké účasti, která čítala 45 závodníků, patří i k největším v Evropě. Kromě Čechů se závodu zúčastnili závodníci z Polska, Slovinska, Slovenska, ale i třeba Velké Británie. Své síly a dovednosti v hale Singing Rock Polygonu a na Lezecké Stěně Kladno poměřili závodníci z řad profesionálů, zejména hasiči, záchranáři, výškoví pracovníci či speleologové, ale i zkušených amatérů. Krom silných pánů se soutěže účastnilo i pět žen.

Závody SAMBAR Steel jsou velmi atraktivní nejen pro samotné účastníky závodu, ale i pro diváky. Pořadatelé připravili také bohatý doprovodný program pro diváky, včetně možnosti vyzkoušet si vybavení pracovníků při práci ve výškách a chůze po slacklin, díky čemuž se závody stávají vyhledávanou událostí nejen pro závodníky, ale i pro návštěvníky.

Sobotní den patřil soutěžím jednotlivců, kteří závodili ve třech disciplínách: Alpský motýl, Šipka a Sud, jejichž popis naleznete pod článkem. V neděli pak proběhla soutěž týmů, ve které tříčlenná družstva závodila v přemístění zraněného (80kg figuríny) z nedostupného terénu.

Jasnými favority závodu byli od počátku Poláci, kteří perfektně ovládají lezeckou techniku a mají dlouhodobě nejlepší časy. V Polsku je průmyslové lezení velmi rozšířené, především díky praxi lezců v zahraničí. Vítězem závodu se stal s časem 0:16:12 polský lezec Andrzej Rudkowski, který v rozhovoru pro Českou televizi řekl, že závody byly velmi těžké a napínavé, jelikož časové rozdíly ve výsledkové tabulce byly minimální. Na stupních vítězů stáli nakonec jen Poláci, kdy druhé místo obsadil Jakub Zieba a třetí Pawel Jowik. Nejlepším českým závodníkem, který se umístil na 11. místě, byl Martin Drátovský z týmu Hasiči – Rescue s časem 0:26:42.

Soutěž týmů z nedělního klání vyhrál tým BRUDNE GACIE z Polska ve složení Andrzej Rudkowski, Marek Chmielarski a Dominik Szmajda. Druhé místo obsadili Češi Roman Hóta, Martin Hóta a Vojtěch Kraydl ze SAMBAR týmu. Třetí místo patřilo polskému RATBOC – SCW TOTEM ve složení Szymon Ciemnicki, Bartosz Baran a Damian Weglarz.

Tým obchodu worksafety.cz měl také svá želízka v ohni, kdy Vladimír Střihavka skončil na 13. místě se ztrátou 11 minut, čímž byl mezi Čechy druhý nejlepší. Petr Ledvina se umístil na 14. místě jen 9 vteřin za svým kolegou. Skvělé 35. místo obsadil poslední účastník týmu worksafety.cz Jan Jirsa. Jako tým se worksafety.cz umístil v celkovém hodnocení na šestém místě.

Sdílet
Přiložené soubory
výsledky_muži_steel_14.pdf zobrazit online PDF 107 kB
výsledky_ženy_steel_14.pdf zobrazit online PDF 98 kB