Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při testování zásahové obuvi Prabos Demon Fire jsme nachodili přes 160 km, prošla i náročnými podmínkami zásahu

Český výrobce obuvi – firma Prabos – uvedl na trh třetí generaci nejprodávanější hasičské boty Demon Fire. Obuv má pryžovou podešev a podšívku z membrány Gore-tex typu Duracom. Důkladně jsme boty testovali necelý rok.

Tato profesionální zásahová obuv byla vylepšena o flexi kloub, který usnadňuje pohyb a ohýbání horní holeňové části. Nová podešev FIRE PRABOS disponuje hliníkovou tužinkou s ocelovou planžetou. Výška svršku je 28 cm. Obuv splňuje normu ČSN EN ISO 15090:2006 Type 2 HI3 CI AN WR SRC. Jde tedy o velmi kvalitní výrobek, který se hodí do nejnáročnějších podmínek hasebního zásahu.

Zásahová obuv je vybavená kevlarovou mezipodšívkou, chránící proti průřezu motorovou pilou. Má vyztuženou špičku a antistatickou podrážku. Prabos dodává boty ve velikostech 38–48, na zakázku je však může vyrobit až do velikosti 52.


Během více než půlročního testování jsme obuv podrobili nejnáročnějším podmínkám hasičského polygonu a běžné zásahové činnosti. S obuví jsme nachodili celkem 161 kilometrů, včetně zkušebního pochodu v náročných podmínkách lesa, vody, písku a bahna v souvislé délce 36 kilometrů.

ČSN EN ISO 15090
Tato evropská norma stanoví minimální požadavky a metody zkoušení tří typů provedení obuvi pro hasiče při hašení požárů, pro všeobecné záchranářské práce, vyprošťování z plamenů a havárie nebezpečných materiálů.

Obuv byla zpočátku tuhá a zdálo se, že k jejímu “prošlápnutí” dojde za delší dobu. Po půlročním testování však stále drží tvar a je tužší než konkurence. Z dlouhodobého hlediska se zdá tato vlastnost jako přednost, jen si na tuhost boty musíte zvyknout a přizpůsobit tomu nastavení na vaší nohu. Výborné je pak dobré vedení nohy i na extrémním povrchu.

Někteří uživatelé si v diskuzích stěžovali na bolest v zadní části hřbetu paty. Příčinou ale většinou bývá špatná volba velikosti obuvi. Obecně tedy platí, že boty musíte před používáním řádně vyzkoušet, ideálně ve třech velikostech. Z praxe však víme, že ne vždy je to hasičům umožněno.

Celková konstrukce boty je velmi kvalitní. Zadní poutka pro úchop při nazouvání jsou velmi masivní a drží opravdu pevně. Kovový kvalitní zip je chráněn celkem masivní klopou. Další ochranu má zip v horní část, kde je chráněn kovovými sponami.

Šněrování drží velmi dobře, stačí ho tedy nastavit a při zapínání používat pouze zip. Nastavení je ale velmi důležité, protože jinak se bota nazouvá obtížněji.

Líbila se nám ochrana kloubů a špičky. Ta je vyztužena a pokryta kvalitním pryžovým povrchem s vroubky. Jazyk je příjemně měkký a na nártu ho necítíte. Stejně tak je příjemné polstrování okraje horní části boty. Nad patou je pak perforovaná část usnadňující ohyb. V patě je praktická a bytelná gumová část pro pohodlné zouvání.

Na diskuzním fóru jsou následující poznatky k botám Prabos Demon Fire:

"Prabosy se nosí celkem pohodlně, při běžném zásahu a občasném ošetření prostředkem SnoSeal do nich neteče. Nevím, co od bot více čekat, když jsou pohodlné a vydrží, jsem spokojen.”

"Kvalita svrchní kůže se zdá dobrá. Taktéž švy drží. Poutka jsem zatím neutrhla. Došlo ale k přetržení poutka, ke kterému je připevněna spodní část zipu a dochází k reznutí průvlaků tkaniček. Podrážky jsou bez problémů”.

„U některých bot jsme pozorovali odtržení vnitřní vložky. Boty šly na reklamaci, která proběhla velmi rychle“.

Během poměrně intenzivního a dlouhodobého testování v teple nebo mrazu hodnotíme obuv velmi kladně a můžeme jí doporučit jako zásahovou obuv s výborným poměrem ceny a kvality.

Obuv Prabos Demon Fire třetí generace můžete zakoupit za cenu 4.799 Kč na webu společnosti PRABOS

Sdílet
Seriál: Firma Prabos