Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Ostrově mají nového pomocníka, jejich cisterna jezdí na podvozku Mercedes Zetros 4×4

V druhé polovině prosince 2014 převzali dobrovolní hasiči v Ostrově na Karlovarsku novou terénní cisternovou automobilovou stříkačku, která brzy nahradí jejich 15 let starou Tatru. Vozidlo obci dodala firma Kobit – THZ Slatiňany.

Podvozek, motor a převodovka

Mercedes-Benz Zetros 1833 A 4×4 je poháněn vodou chlazeným, naftovým, přeplňovaným motorem s přímým vstřikem paliva. Původní výkon 240 kW byl pro potřeby složek IZS továrně upraven na 270 kW a umožňuje provoz bez AdBlue. Převodovka je mechanická, synchronizovaná s devíti stupni vpřed a jedním vzad.

Kabina je čtyřmístná, sedadlo řidiče je plnohodnotné, anatomicky tvarované, posádka sedí na sedadle společném. Všichni hasiči mají možnost připoutat se tříbodovým samonavíjecím bezpečnostním pá­sem.

V přední části vozu je uchycen lanový naviják RHINO 8 s tažnou silou 3,6 tun.

Nástavba

Nástavba je modulová. Přední a zadní část tvoří skříně s příslušenstvím, kryté hliníkovými roletkami, mezi nimi je uložena nerezová pohledová nádrž na hasiva. Zetros veze 4 500 litrů vody a 270 litrů pěnidla.

Přečtěte siHasiči v Ostrově na Karlovarsku mají nového pomocníka pro zásahy v lesích, doveze materiál i při povodních

V automobilu je zastavěno požární čerpadlo THZ 3000 o jmenovitém průtoku 2 000 litrů za minutu. Poháněno je motorem vozu a strojník jej obsluhuje tradičně zezadu. Přístupné je nahoru výklopnými dveřmi.

Vybavení vozu

Z výbavy vozu můžeme vyzdvihnout dálkově ovládaný osvětlovací stožár s šesti LED světlomety, který je nezávislý na elektrocentrále – energii si bere přímo ze soustavy vozidla.

Hasičům nechybí odsavač kouře, termovizní kamera ISG, motorová pila ani protichemické oděvy. Ve vybavení najdeme i mečovou pilu, zámečnické nářadí a samozřejmě zdravotnický materiál včetně vakuových nosítek.

Rozměry, hmotnost a cena

Cisterna je dlouhá 8 550 mm, široká 2 550 mm a vysoká 3 330 mm. Celková hmotnost je 18 000 kg. Obec Ostrov za ni zaplatila necelých 6 500 000 Kč.

Sdílet