Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Do zbrojnice v Králově Dvoře přišla nová technika, město hasičům pořídilo nosič kontejnerů Avia D120

Na konci roku 2014 dobrovolní hasiči z Králova Dvora převzali od zastupitelů města Králův Dvůr dar v podobě požárního nosiče kontejnerů Avia D120.

Z Fondu podpory dobrovolných hasičů a složek IZS přispěl částkou 1 milion korun Středočeský kraj. Nemalou měrou se na pořízení nového vozidla podílelo i samotné město Králův Dvůr v čele s jeho vedením, které poskytlo zbývající částku téměř 320 tisíc korun.

Vozidlo bude sloužit hasičům při řešení krizových situací, především pak v případě stavění protipovodňových stěn. Do budoucna se počítá s tím, že vozidlo bude prospěšné i HZS Beroun, s jehož technikou je plně kompatibilní.

Technická specifikace vozidla

Automobil na podvozku Avia D120 o rozvoru 3 400 mm je poháněn kapalinou chlazeným vznětovým čtyřválcem Cummins ISB4 o výkonu 185 koní a objemu 4 500 ccm. Převodovka je šestistupňová, synchronizovaná, typ ZF 6S-850.

Kabina je trojmístná, dvoudveřová. Automobil je vybaven i vyhřívanými zpětnými zrcátky či tempomatem, světly pro denní svícení nebo autorádiem.

Hmotnost Avie je 11 990 kg, užitečné zatížení 8 124 kg.

Nástavba vozidla

Nástavbu automobilu tvoří jednoramenný teleskopický nosič kontejnerů CTS 08–33-S o nosnosti 8 tun pro manipulaci, přepravu a sklápění kontejnerů, včetně překládání na přívěs. Hydraulický olej dodává pístkové čerpadlo o výkonu 52 litrů za minutu, poháněno je motorem vozu.

Výška háku se zajišťovací gravitační západkou je 1 000 mm na střed oka kontejneru. Zajišťování kontejneru je hydraulické, s ovladačem a signalizací v kabině.

Ovládání nosiče je pneumatické a provádí se třípáčkovým ovladačem z kabiny. Hmotnost mechanismu včetně náplní je 900 kg.

Info: Pavla Jakoubková
JSDH Králův Důvr
Sdílet