Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vlak u Poniklé narazil do skalního masivu, strojvedoucího museli hasiči vyprostit

Čtyři jednotky hasičů zasahovaly u železniční dopravní nehody, která se stala dnes ráno v sídelní jednotce Přívlaka nedaleko Poniklé. Náraz vlaku do skalního masivu byl ohlášen v 6:41 hodin. Ve vlaku cestovalo 12 osob. Po nárazu do spadlých bloků zůstal v kabině zaklíněný strojvedoucí.

Na jeho vyproštění hasiči použili hydraulické vyprošťovací nářadí jako nůžky, rozpínák i rozpěrný válec. Zraněného muže zafixovali ve vakuové matraci a transportovali necelých 400 metrů k mostu přes Jizeru, kde přistál vrtulník LZS.

Zranění strojvedoucího bylo klasifikováno jako těžké. Ostatní zranění jsou lehká. Škoda na vlaku byla vyčíslena na 1 500 000 Kč. Provoz na trati je zastaven.

Zával na trati podle prvotních informací vytvořil bariéru ve výšce cca 3 metry a délce do 30 metrů. Dle informací z místa mimořádné události je možné, že odstraňování následků nehody může trvat několik dní.

Mimořádná událost se stala v oblouku, kde strojvedoucí viděl překážku na trati na poslední chvíli a měl jen malou šanci zareagovat, což potvrzuje i fakt, že nestihl po použití rychlobrzdy ani opustit kabinu strojvedoucího.

Mgr. Martin Drápal, mluvčí Drážní inspekce

Ostatních 11 cestujících bylo v doprovodu hasičů evakuováno, 9 z nich bylo odvezeno ZZS k dalšími vyšetření.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet