Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hejtman Zlínského kraje prověřil akceschopnost krizového štábu a povodňové komise

Přesně v 5:00 probudil ve středu 28. ledna 2015 ráno členy Krizového štábu Zlínského kraje a Povodňové komise Zlínského kraje telefon, kterým hejtman Stanislav Mišák prostřednictvím operačního střediska Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje nařídil cvičné svolání obou orgánů na 8:00 do budovy Krajského úřadu Zlínského kraje.

V souladu s legislativou je toto svolání cvičně prováděno jedenkrát za rok a dosažitelnost je dále prověřována čtyřikrát ročně. Kromě toho se konají prověrky spojení na členy povodňové komise při dosažení prvních stupňů povodňové aktivity nebo při výstrahách ČHMÚ.

Členů Povodňové komise Zlínského kraje je 58. V době vyhlášení krizové situace se stávají součástí Krizového štábu. Informaci o svolání krizového štábu jich do pěti minut převzalo 56, se zbývajícími dvěma členy bylo řešeno náhradní spojení, které bylo navázáno do deseti minut.

Chtěl bych poděkovat za dochvilnost i okamžité přijetí informace o svolání štábu.

Na konci února svoláme předsedy povodňových komisí obcí s rozšířenou působností, kde získají aktuální informace. Také setkání krajské rady se starosty měst a obcí Zlínského kraje, které se uskuteční v únoru, bude zaměřeno na povinnosti v souvislosti s řízením obcí a krizové řízení.

Mnozí starostové jsou totiž po podzimních komunálních volbách noví a je v jejich zájmu – z hlediska trestně právní zodpovědnosti – aby byli informováni o svých povinnostech včetně oblasti krizového řízení.

řekl hejtman Stanislav Mišák, který je předsedou Bezpečnostní rady Zlínského kraje, Krizového štábu Zlínského kraje i Povodňové komise Zlínského kraje

V průběhu byli zejména noví členové proškoleni ze základních povinností a postupů, které vyplývají z členství v krizovém štábu a v povodňové komisi.

V Krizovém štábu Zlínského kraje jsou zastoupeni příslušníci Integrovaného záchranného systému Zlínského kraje, tedy Hasičského záchranného sboru ZK, Policie ČR, Zdravotnické záchranné služby ZK, Armády ČR, Českého červeného kříže, Horské služby a dalších složek včetně části pracovníků krajského úřadu.

Sdílet