Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dva profesionální hasiči byli oceněni Záslužnou medailí IZS Libereckého kraje

Ve čtrvtek odpoledne proběhlo v kavárně Pošta v Liberci udílení Záslužných medailí IZS Libereckého kraje I. a II. stupně vybraným příslušníkům Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje, Policie České republiky, Armády České republiky, lidem ze Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje a vybraným jednotlivcům. Z rukou hejtmana Libereckého kraje Martina Půty převzali Záslužnou medaili II. stupně dva příslušníci HZS Libereckého kraje.

Prvním oceněným za významnou odbornou lektorskou a konzultační činnost v oblasti chemické a technické služby Integrovaného záchranného systému v rámci Libereckého kraje byl kpt. Bc. Richard Michna.

Ten se dlouhodobě a aktivně věnuje metodické a řídicí práci na poli speciálních služeb zřizovaných u jednotek požární ochrany a HZS ČR. Dále působí jako konzultant pro radiační události a události s výskytem nebezpečných látek pro potřeby ochrany příslušníků Policie ČR a stanovování správných postupů vedení zásahu. Dlouhodobě se podílí na konzultační činnosti s Krajskou hygienickou stanicí Liberec.

Do své praxe promítá zkušenosti z působení u Armády ČR, včetně účasti v zahraniční misi. Richard Michna je velitelem dobrovolné jednotky požární ochrany Statutárního města Liberec místní části Vesec. Působí ve Vodní a potápěčské záchranné službě Liberec, kde je aktivním potápěčem a návodčím. I v této činnosti působí ve prospěch Integrovaného záchranného systému.


Medaili za přínos v přípravě a výcviku jednotek požární ochrany a spolupráci se složkami IZS obdržel mjr. Ing. Pavel Viták. Pavel Viták zastává funkci vedoucího pracoviště IZS na ÚO Semily, kde získané odborné znalosti a zkušenosti předává jak profesionálním hasičům, tak členům jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí.

Po celou dobu výkonu této funkce zajišťuje a podporuje zvýšení standardu a úrovně dobrovolných jednotek požární ochrany. Toho dosahuje zejména přípravou rozsáhlých taktických cvičení a také jako rozhodčí v profesních soutěžích ve vyprošťování osob z havarovaných vozidel.

Je nutné zmínit jeho přínos při realizaci součinnostních výcviků a taktických cvičení se Zdravotnickou záchrannou službou Libereckého kraje, s Policií ČR a Horskou službou ČR. Jednou z nedávných aktivit Pavla Vitáka byla spoluúčast na tvorbě a koordinace tzv. trauma plánu pro oblast Riegrovy stezky a Via Ferraty Vodní brána.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet