Středa 15. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vlak smetl u Kaplice na jihu Čech osobák a tlačil ho 250 metrů, dvě osoby byly zraněny a vyproštěny

Dnes dopoledne, krátce po půl desáté, přijal operační důstojník Integrovaného záchranného systému Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje, oznámení o dopravní nehodě na silnici I/3 na železničním přejezdu Kaplice – nádraží.

Na místo byly okamžitě vyslány jednotky IZS – Policie ČR, Hasičský záchranný sbor a Zdravotnická záchranná služba. Zde zjistili, že mladá řidička osobního vozidla tovární značky Nissan, při jízdě Velešín – Kaplice, pravděpodobně nerespektovala světelné dopravní značení o přijíždějícím vlaku a vjela na přejezd v době, kdy tudy jel nákladní vlak od Rybníku na Kaplici.

Vlaková souprava z pravé strany vozidla do něj narazila a poté ještě cca 250 metrů tlačila vozidlo před sebou. Ve vozidle byl velmi těžce zraněn spolucestující a taktéž řidička osobního vozidla, oba středního věku. Hasiči museli osoby vyprostit pomocí techniky a zdravotníci se postarali o zajištění základních životní funkcí. Poté je transportovali do zdravotnického zařízení.

Následky nehody, a to včetně vyproštění havarovaného auta jeřábem, zajistili profesionální hasiči jednotky HZSP SŽDC. Velitel kaplické jednotky jim předal zásah před 11. hodinou.

Vendula Matějů, HZS Jihočeského kraje


Nehoda se udála na železničním přejezdu v obci Kaplice-nádraží zabezpečeném světelnou výstražnou signalizací bez závor, která byla dle šetření na místě mimořádné události v době nehody v činnosti. Škoda byla stanovena na 970 000 Kč (300 auto, 520 trať, 150 vlak). Provoz na trati zatím nebyl obnoven.

Mgr. Martin Drápal, mluvčí Drážní inspekce

Provoz na železniční trati i silnici I/3 byl na několik hodin zastaven. Policisté odkláněli automobilní provoz přes Velešín – Výheň – Kaplice. Českokrumlovští dopravní policisté a kriminalisté případ vyšetřují pro podezření ze spáchání přečinu Ublížení na zdraví z nedbalosti.

Policisté opakovaně připomínají, že železniční přejezdy jsou vždy místem, kde se musí dbát zvýšené pozornosti!

por. Bc. Milan Bajcura
Policie ČR
Sdílet