Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Automobilový žebřík AZ 30 z Luckenwalde na podvozku Renault Premium slouží u hasičů v České televizi

Automobilový žebřík, sloužící podnikovým hasičům České televize, vznikl v roce 2002 přestavbou známého AZ 30 IFA W50L s nástavbou VEB Feuerlöscherätewerg z Luckenwalde.

Dvounápravový podvozek Renault Premium 220 CDi v silničním provedení má regulovatelnou světlou výšku a je poháněn motorem o výkonu 158 kW přes manuální šestistupňovou převodovku.

Dostup čtyřdílné žebříkové sady je 30 metrů. Vyložení u volně stojícího žebříku je možné maximálně na 12 metrů, u opřeného žebříku pak 15.

Doprava vody nebo stříkání se může provádět při zvednutém žebříku v rozsahu od 60° do 70°, minimální vzdálenost mezi osobami na žebříkové sadě je 3 metry.

Hydraulická soustava může být poháněna přímo od motoru vozidla, elektromotorem poháněným elektrocentrálou o výkonu 3,8 kW, umístěnou v nástavbě, a nebo nouzově ručním hydraulickým čerpadlem.

Jištění je zabezpečeno pomocí automatických elektrických bezpečnostních zařízení, která reaguji na přetížení a překročení mezních poloh, včetně udržování zdvižené žebříkové sady ve svislé poloze pokud podvozek není v rovině.

Ke snadnému výstupu na první díl sady slouží vysunovací žebřík, takže na žebříkovou sadu je možno vystoupit přímo ze země. K překonání menších vzdáleností při vstupu do budovy z posledního dílu žebříku lze použít krátký, ručně výsuvný žebřík.

Tento kus je jeden z několika málo žebříků, který byl dodán s hydraulickými stabilizačními podpěrami sklápějícími se do stran, ne vysouvajícími se rovně dolů. Výhodou je vyšší stabilita při provozu. Žebřík hasičů z České televize je tak jediným v podobném provedení na podvozku Renault Premium.

Žebříková sada a hydraulická soustava je po celkové opravě. Nové zakrytí nástavby bylo zhotoveno firmou Strojírna Potůček Slatiňany a vybavení dokončeno u podnikového sboru. Jako materiály byly použity nerezová ocel a hliník. Stahovací rolety jsou od firmy Ziegler. Při přestavbě byla na levou stranu u ovládání žebříku namontována sklopná sedačka.

Na konci posledního dílu žebříku je umístěn otočný světlomet o výkonu 500 W a po stranách dva 100W reflektory na osvětlení sady.

Sdílet