Pátek 3. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Provoz firmy v Liberci zastavil na bezmála dvě hodiny výhružný e-mail, pisatel hrozil uložením výbušniny

Zatím neznámý autor poslal do jedné z libereckých firem sídlící na ulici České Mládeže výhružný e-mail, v němž upozorňuje na přítomnost nástražného výbušného systému v podniku. Výhružku obdrželo vedení firmy krátce po jedenácté hodině dopoledne, ihned poté kontaktovalo policisty.

Samotné vedení firmy začalo s evakuací svým zaměstnanců. Kvůli výhružnému e-mailu muselo práci přerušit na osmdesát zaměstnanců firmy a uzavřen byl celý areál. Jednalo se o halu se dvěma provozy a administrativní budovu.

Na místě zasahovaly bezmála dvě desítky policistů, vellitelsko-štábní vozidlo a také další složky Integrovaného záchranného systému. Veškeré objekty i jejich okolí prohlédli dva speciálně vycvičení psi na vyhledávání výbušnin se svými psovody z krajského ředitelství.

Na místo vyjeli profesionální hasiči ze stanice Liberec a tradičně také evakuační autobus z jablonecké stanice. Před příjezdem jednotek bylo evakuováno 75 lidí. Osoby, které neměly možnost dostat se z firmy soukromými vozy, našly azyl. v evakuačním autobuse hasičů. Využila toho třicítka zaměstnanců.

Prohlídka trvala zhruba dvě hodiny. Policejní psi nenašli žádné nástražné výbušné zařízení, a proto byl provoz firmy, i okolních firem, znovu obnoven a zaměstnanci se tak mohli vrátit zpět.

Případem se již zabývá Obvodní oddělení Vápenka, které zahájilo úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu šíření poplašné zprávy. Policisté v rámci šetření zjišťují, kdo byl autorem anonymní výhružky, ale také vyčíslují škodu, která firmě zastavením provozu vznikla.

mjr. Bc. Vlasta Suchánková
Policie ČR
por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet