Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Třináct vzorků zlatavého moku degustovali hasiči v Brně-Líšni, vítězem bude opravdové hasičské pivo

V brněnské městské části Líšeň se v úterý 15. dubna 2014 ve večerních hodinách setkali hasiči z několika částí republiky – nejeli však se zásahovou technikou hasit požár, čekala na ně neopakovatelná životní zkušenost.

Více než padesátka lidí, včetně dvou členů naší redakce, se sešla ve vnitřních prostorách místního Líšeňského pivovaru za jediným účelem – vybrat to nejlepší opravdové „hasičské pivo“.

V republice již několik hasičských piv existuje, u nás však – alespoň doufám – poprvé o složení piva rozhodovali sami hasiči.

uvedl Lukáš Pecka, autor celého nápadu.

Protože je brněnská Líšeň známá velkou koncentrací hasičů (nedaleko pivovaru se nachází stanice Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje a Školní a výcvikové zařízení HZS ČR), skládala se „porota“ hlavně řad místních a vzdělávajících se hasičů.

K degustaci bylo připraveno celkem třináct pivních vzorků a každý z přítomných je podrobil náročnému hodnocení dle připraveného formuláře se stupnicí. U vzorku se hodnotilo několik parametrů – celkový subjektivní dojem, vůně a chuť, říz, plnost a hořkost.

Aby si „mrštný jazýček“ degustátorů občas také odpočinul, byla celá náročná procedura hodnocení rozdělena do několika částí. V mezičase přítomný odborník všechny uvedl do „pivní problematiky“, rozebrány byly hlavní vlastnosti pivovarů v republice, dozvěděli jsme se co je to (a co není) „České pivo“, řeč přišla také na samotný slad či tzv. rmutování.

Úkolem hodnotitelů bylo také zkusit vymyslet název. Jak vše dopadlo se dozvíme během několika následujících dní a rozhodně si výsledek nenecháme pro sebe.

Sdílet