Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Polská obec Łaziska byla hostitelem slavnostního předání dvou cisternových automobilových stříkaček v rámci projektu „Bezpečná hranice – Bezpieczna granica“

V pátek odpoledne se čeští i polští hasiči sešli nedaleko hraničního přechodu obou států – v obci Łaziska. Tam proběhlo slavnostní ukončení projektu s názvem „Bezpečná hranice – Bezpieczna granica“ v rámci Operačního programu přeshraniční spolupráce Česká republika – Polská republika 2007–2013.

V projektu uspěla obec Petrovice u Karviné společně s polským Godówem. Výsledkem je kromě uskutečněných společných školení českých a polských hasičů a vydání příručky pro odbornou přípravu také pořízení dvou zbrusu nových cisternových automobilových stříkaček.

Na nákupu vozidel se 85 % podílel Evropský fond pro regionální rozvoj a 5 % tvořil příspěvek ze státního rozpočtu. Zbývajících 10 % pokryly obce z vlastních zdrojů.

Operační program přeshraniční spolupráce Česká republika – Polská republika 2007–2013 navazuje na Program Iniciativy Společenství Interreg IIIA Česká republika – Polská republika, který probíhal v letech 2004–2006.

Hlavním cílem programu je přeshraniční spolupráce a rozvoj česko-polského příhraničí.

Jde především o posilování vzájemných hospodářských, společenských a kulturních vztahů, společnou péči o přírodní bohatství, rozvoj cestovního ruchu, budování flexibilního trhu práce a jiných oblastí rozvoje.

Jednotka ze Závady – místní části Petrovic – tak získala cisternovou automobilovou stříkačku na podvozku Scania P400 4×4 s rozšířeným vybavením pro zásahy u povodní (nafukovací člun a podobně) spolu s vozíkem pro velkokapacitní čerpání vody. Cisternu i vozík dodal nástavbář WISS.

Hasiči z obce Łaziska, místní části Godówa, nyní disponují dvounápravovou cisternou Mercedes-Benz Atego 1530 4×4 s nástavbou od firmy Bocar.

Slavnostního předání se kromě místních hasičů z obou obcí zúčastnili také starostové, zástupci profesionálních kolegů a pozvaní hosté. Představitelé obou jednotek je seznámili kromě vozidel také se svými společnými výcviky, příručkou pro odbornou přípravu a činností, spojenou se zmiňovaným projektem.

Sdílet