Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Krajská soutěž HZS Pardubického a Královéhradeckého kraje v TFA proběhne v Hoděšovicích

HZS Pardubického kraje pořádá ve středu 27. května krajskou soutěž HZS Pardubického a HZS Královéhradeckého kraje v disciplínách TFA. Soutěž se uskuteční v prostoru areálu Českých radiokomunikací v Hoděšovicích (GPS souřadnice 50°8'34.696"N 15°53'48.088"E) a začíná v 9.15 hodin.

Losování startovního pořadí bylo provedeno na přípravné poradě pořadatelů dne 30. dubna na územním odboru Pardubice HZS Pardubického kraje. Hlavním rozhodčím bylo vylosováno následující pořadí soutěžních družstev:

  1. HZS Náchod
  2. HZS Chrudim
  3. HZS Hradec Králové
  4. HZS Pardubice
  5. HZS Jičín
  6. HZS Svitavy
  7. HZS Rychnov nad Kněžnou
  8. HZS Ústí nad Orlicí

Trať bude postavena pro jednoho soutěžícího a bude rozdělena do 4 úseků. Soutěž bude probíhat intervalově a časy dosažené v jednotlivých úsecích se soutěžícím sčítají. V každém úseku plní soutěžící jednotlivé disciplíny v předepsaném pořadí. Izolační vzduchový dýchací přístroj bude mít každý závodník svůj o minimální hmotnosti 9,5 kg dle pravidel TFA. Přístroje mohou být namátkově převažovány certifikovaným měřidlem. Izolovaný dýchací přístroj bude nesen jako zátěž pro soutěžícího.

Závodník startuje s kompletním zásahovým oděvem, s kabátem ochranného oděvu zapnutým do horní úrovně, s pracovním polohovacím pásem s karabinou, nasazenou přilbou, ochrannými rukavicemi a izolačním dýchacím přístrojem bez masky (dále jen „IDP“). Na žádném z úseků nesmí soutěžící sundat ani rozepínat nebo upravovat žádnou součást výstroje předepsanou pro daný úsek.

Průběh 1. úseku – od startovní čáry soutěžící běží na stanovenou vzdálenost k přistavené PS popř. CAS, k ní na výstupy připojí dvě hadicová vedení půlspojkami B, uchopí obě hadicová vedení za proudnice a poté celé vedení rozvine na vzdálenost zhruba 55 m, kde proudnice odloží na metu (jednotlivá vedení lze rozvinout samostatně). Poté se závodník přesune po trati a smotá dvě hadice B, položené rovnoběžně vedle sebe, každou zvlášť do kotouče půlspojkou dovnitř a uloží je do boxu tak, aby z něj žádnou částí nepřečnívaly přes půdorys, a potom doběhne do cíle úseku.

Průběh 2. úseku – tento úsek je bez dýchacího přístroje. Od startovní čáry úseku soutěžící doběhne k hammer boxu, uchopí obouruční palici a provede 80 úderů do jeho konstrukce (střídavě nahoru a dolů), poté palici odloží na určené místo na zem. Dále běží k tunelu, uchopí 20 kg závaží a pronese ho tunelem, oběhne kužel 5 m vzdálený od konce tunelu a stejnou trasou vrátí závaží zpět na místo, doběhne k figuríně, uchopí ji a přemístí koridorem do stanovené vzdálenosti (60 m) kolem kuželu a položí ji na stanovené místo. Poté běží soutěžící k 3 metry vysoké bariéře, překoná ji a doběhne do cíle úseku. (Použití rukavic v tomto úseku není povinné, ale soutěžící je musí mít u sebe).

Průběh 3. úseku – po startu soutěžící postupně dopraví 4 ks žebříků spojených po 2 ks k lešení, o které je opře, připne se karabinou k jistícímu zařízení, vystoupá po pevném žebříku do určeného nadzemního podlaží, pomocí lana vytáhne a odloží břemeno na plošinu lešení a sestoupí zpět na zem a odepne se od jistícího zařízení. Běží k monitoru a připojí k němu proudnici. Poté pokračuje do cíle úseku.

Průběh 4. úseku – soutěžící od startu úseku pokračuje výstupem po schodech 
na plošinu televizní věže (cca 13. NP) kde se nachází cíl.

Sdílet
Přiložené soubory
hzs tfa soutež.pdf zobrazit online PDF 4 MB