Sobota 4. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nedaleko Mostů u Jablunkova narazil autobus do mostního pilíře, ke cvičení dorazili i hasiči ze Slovenska

Čtyři jednotky hasičů, z toho jedna ze slovenské Čadce (HaZS SR), se zapojily s dalšími složkami integrovaného záchranného systému do úterního (9. 6. 2015) dopoledního taktického cvičení v Mostech u Jablunkova (okres Frýdek-Místek). Šlo především o záchranu 16 zraněných osob v zájezdovém autobusu, který narazil do mostního pilíře.

Příjezd k dopravním nehodám na Jablunkovsku – tedy u hranice se Slovenskem – bývá pro české jednotky hasičů komplikovaný kvůli ucpání příjezdových silnic. Tady mohou rychle pomoci slovenští kolegové.

Cvičení se zúčastnila jednotka HZS Moravskoslezského kraje ze stanice Třinec, dvě jednotky dobrovolných hasičů z Jablunkova a Mostů u Jablunkova a jednotka slovenských profesionálních hasičů z Čadce (Hasičský a záchranný sbor Slovenské republiky).

Hasiči i se dvěma týmy zdravotníků ze ZZS MSK a s Policií ČR procvičili spolupráci se slovenskými hasiči, včetně komunikace. Mj. se společně podíleli na hledání případných zraněných v rojnici v okolí nehody – na nedaleké louce s vysokou trávou.

Hasiči například vyprošťovali řidiče autobusu po čelním nárazu do betonového sloupu, nasadili mu krční límec a položili ho na páteřní desku. Také pomáhali zdravotníkům s ošetřováním zraněných.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet