Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Složky IZS procvičovaly v Turnově spolupráci při podezření na výskyt onemocnění Ebola

Pracovníci Krajské hygienické stanice Libereckého kraje, Zdravotního ústavu se sídlem v Ústí nad Labem, hasiči, záchranáři, policisté i městští strážníci se v pondělí 15. června 2015 zapojili v Turnově (Daliměřicích) do velkého taktického cvičení s názvem „Ebola – transport osoby s podezřením na výskyt vysoce nakažlivé nemoci."

Námět uvedl cvičící do situace, kdy se zpět do České republiky vrátil z mise v Sierra Leone jeden z epidemiologů. Po návratu se cítil unaven, pociťoval bolesti svalů a měl i zvýšenou teplotu. S vypětím sil se po cestě do nemocnice zastavil ve firmě svého kamaráda. Zde přišel do kontaktu s lidmi, kteří v objektu pracovali.

Na místo jako první dorazili záchranáři RZP Turnov, kteří po zjištění podezření na nákazu nebezpečným virem aktivovali prostřednictvím zdravotnického operačního střediska a KOPIS složky IZS k zajištění mimořádné události. Pacient byl mobilní, při vědomí, a proto bylo možné na místě odebrat epidemiologickou anamnézu.

To bylo provedeno podle instruktáže Krajské hygienické stanice Liberec. Zřízen byl štáb velitele zásahu a aktivován Biohazard team ZZS LK pro zajištění a transport rizikových osob.

Hasiči po příjezdu vytyčili nebezpečnou zónu, připravili dekontaminační stanoviště a společně se ZZS LK provedli transport osoby v biovaku. Zajistili také dekontaminací lidí, kteří přišli s mužem do styku. Do nebezpečné zóny zasahující vstupovali ve speciálních jednorázových ochranných oblecích. Cvičení se zúčasnili profesionální hasiči z Turnova, Semil, Jablonce nad Nisou a s kontejnerovým systémem dorazili také hasiči z centrální stanice Liberec.

Policisté uzavřeli místo zásahu, aby zamezili vstupu nepovolaných osob. Dále zajistili všechny vstupy do objektu firmy s cílem zabránit případnému útěku nespolupracujících ohrožených civilních osob. Vzhledem k tomu, že v průběhu zásahu začala v budově stoupat nervozita osob, museli policisté v ochranných oblecích uvnitř zajistit klid a sjednat pořádek. Následně také poskytovali pomoc dekontaminovaným osobám, které u sebe neměly mobilní telefony ani doklady.

Policisté na místě zásahu vedli evidenci osob a ve spolupráci s hygienickou stanicí vyhledávali osoby, s nimiž byl podezřelý z nákazy v kontaktu. Policisté zajistili doprovod vozidlům převážejícím infekční materiál a doprovod transportu osoby pravděpodobně nakaženě vysoce nebezpečnou nákazou.

Celkem byla prostřednictvím záchranné služby transportována jedna osoba s podezřením na nákazu vysoce infekčním agens v biovaku do Nemocnice Na Bulovce. Výsledky vyšetření a potvrzení nebo vyloučení nákazy budou známy do 24 hodin.

Dva záchranáři, kteří jako první ošetřovali nakaženého muže, byli umístěni v karanténě na infekčním oddělení Nemocnice Na Bulovce. Dalších pět osob s přímým kontaktem skončilo na infekčním oddělení KNL k dalšímu pozorování. Aktivace infekčního oddělení Nemocnice Na Bulovce bylo provedeno cestou oznámení na Ministerstvo zdravotnictví ČR.

Zuzana Balašová, tisková mluvčí KHS LK
nprap. Dagmar Sochorová, tisková mluvčí KŘP LK
por. Mgr. Zdenka Štrauchová, tisková mluvčí HZS LK
Mgr. Lenka Moravcová, tisková mluvčí ZZS LK
Sdílet