Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Rozsáhlý požár strniště u Týniště nad Orlicí zaměstnal desítky hasičů, zásah komplikovaly extrémní klimatické podmínky

Dne 7. 7. 2015 kolem čtvrté hodiny odpoledne, kdy panovaly na území České republiky tropické teploty, vznikl na strništi poblíž Týniště nad Orlicí požár. Ten se díky větru a extrémním klimatickým podmínkám začal velmi rychle šířit a brzy zabíral plochu zhruba jedenkrát dva kilometry.

Na místo se začaly sjíždět jednotky profesionálních i dobrovolných hasičů z širokého okolí. Celkem se hasebního zásahu účastnilo šestnáct jednotek, z toho čtyři jednotky profesionálních hasičů z Královéhradeckého a Pardubického kraje a dvanáct jednotek sboru dobrovolných hasičů.

Vyhlášen byl nejvyšší stupeň požárního poplachu, při kterém se účastní jednotky sousedních krajů a popřípadě další vybrané síly a prostředky HZS ČR. U požáru zasahoval také vrtulník, který z vaku v podvěsu provedl několik shozů vody na nejvíce zasažená území. Hasiči prioritně soustředili pozornost na oblast, kde se požár šířil směrem k obydleným oblastem, především obci Petrovičky. Zde se podařilo šíření ohně zastavit a zabránit škodám na zdraví a životech občanů. Požár zasahoval také do silnice č. 11 poblíž Týniště nad Orlicí, kde dočasně řídila provoz Policie české republiky.

Šíření ohně se podařilo zastavit po šesté hodině odpoledne a ve večerních hodinách byl požár zcela uhašen. Na místě zůstalo do ranních hodin pět dobrovolných jednotek pro dohled nad požářištěm.

Vzniklá škoda je předběžně stanovena na 300 tisíc korun českých. Z toho zhruba 200 tisíc korun na shořelé balíkované a volně ložené slámě a asi 100 tisíc korun na plotech a porostech v obci Petrovičky. V souvislosti se zásahem bylo ošetřeno pět dobrovolných hasičů, kteří se nadýchali zplodin hoření a jevili známky přehřátí organizmu. Příčina požáru je v šetření.

mjr. Mgr. Ondřej Sezima
HZS Královéhradecého kraje
Sdílet