Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

U požáru prodejny v Kaplici byl vyhlášen druhý stupeň poplachu, hasiči nasadili pět proudů

Od ranních hodin bojovali hasiči s požárem domu v Široké ulici v Kaplici. U požáru zasahovaly jednotky povolané v druhém stupni požárního poplachu.

Informaci o požáru přijali hasiči na operační středisko v 4:05 hodin s tím, že se jedná o požár dvoupodlažního domu. Operační důstojníci na místo vyslali cisterny profesionálních hasičů ze stanice Kaplice a z jednotky SDH obce Kaplice – Hubenov.

Když hasiči k požáru přijeli, podal velitel zásahu po průzkumu zprávu, že požár zasáhnul především střechu domu o půdorysu 10 × 15 metrů, a vyžádal si další posilové jednotky včetně výškové techniky. Operační středisko vyhlásilo poplach pro osádky dalších cisteren a automobilového žebříku profesionálních hasičů ze stanic Český Krumlov a Trhové Sviny a svolalo jednotky SDH obcí Blansko, Velešín a Malonty.

Zároveň byli na místo povoláni pracovníci plynárenské a elektrárenské pohotovosti.

Požár zničil prakticky celý dům. Rozšířil se na střechu, prodejnu v přízemí a celé podkroví domu, kde byly dva byty. Jejich dva obyvatelé stihli hořící dům opustit sami ještě před příjezdem hasičů. Nikdo z nich nebyl zraněn, hasiči nemuseli nikoho evakuovat. Na místo požáru byl však povolán psycholog HZS Jihočeského kraje pro jednu z obyvatelek, které požár zničil prakticky celý majetek.

Zasahující hasiči na likvidaci požáru nasadili pět útočných C proudů, hašení prováděli jak zevnitř, tak zvnějšku objektu z výškové techniky. Po dvou hodinách hasebních prací velitel zásahu nahlásil, že je požár pod kontrolou. Jednotky se pak pustily do rozebírání konstrukcí a dohašování ohnisek. Z českobudějovické stanice byla na místo dovezena termokamera, kterou hasiči provedli závěrečný průzkum.

Po deváté hodině dopolední byla požár zcela zlikvidován a zasahující jednotky začaly z požářiště postupně odjíždět. Vyšetřovatel HZS společně s Policií ČR zatím neurčil výši vzniklé škody ani příčinu vzniku požáru. Jejich šetření bude pokračovat.

K požáru se dostavili také starosta a místostarosta města Kaplice.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet