Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zemědělský sklad u Bohumína bude hořet minimálně do nedělního rána, zasahuje sedm jednotek

Sedm jednotek hasičů zasahovalo (a dosud zasahuje) od sobotního večera 1. 8. 2015 do nedělního brzkého rána u požáru velkého zemědělského objektu v Dolní Lutyni (okres Karviná), v němž bylo uskladněno lisované seno, sláma a polní rozhrnovač. Nikdo dosud nebyl zraněn, prvotní odhad předběžné škody se pohybuje kolem jednoho milionu korun.

Obyvatelé bytového domu jen kousek od objektu o půdorysu 60 × 10 metrů a vysokého deset metrů zpozorovali požár v sobotu krátce po půl desáté večer a vyběhli z domu do bezpečí. Na místo vyjely tři jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) – ze stanic v Bohumíně, Orlové a Karviné, společně s nimi čtyři jednotky sboru dobrovolných hasičů – Dolní Lutyně, Dolní Lutyně-Nerad, Orlová-Poruba a Petrovice-Závada. Na místě pracovalo také mobilní operační středisko HZS MSK.

Při příjezdu hasičů hořelo uvnitř celého objektu, včetně sedlové střechy s vlnitou eternitovou krytinou, která se postupně propadala i s krovy na uskladněné seno a slámu. Kusy eternitu létaly vzduchem a občas trefily zasahující hasiče, ale bez újmy na zdraví. Ti se zaměřili hlavně na hašení a ochlazování štítu (a přilehlé garáže), který byl jen několik metrů vzdálený od bytového domu.

To se jim po půlnoci podařilo a lidé se mohli vrátit bez obav domů. Zbývající dvě třetiny objektu, kde byla uskladněna lisovaná píce, silně hořící, se nechávala dohořet. Je předpoklad, že lisované seno a sláma v několikametrových vrstvách bude prohořívat ještě během neděle 2. 8. 2015, a to pod kontrolou hasičů.

V objektu nebyl ustájen žádný dobytek. Příčina vzniku požáru bude známa nejdříve po uhašení. Předběžná škoda na zemědělském stroji a uskladněné píci byla odhadnuta na půl milionu korun, škoda na objektu se bude pohybovat také v řádech statisíců korun.

02.08.2015 14:00

Tři jednotky hasičů (HZS MSK Orlová, JSDHO Dolní Lutyně a JSDHO Dolní Lutyně-Nerad) zůstaly na místě požáru a pokračují v zásahu i během dnešního (nedělního) dopoledne i odpoledne.

Během rána se několik hromad s lisovanou slámou a senem (které hasiči nechávají dohořívat s jejich kontrolou) viditelně zmenšilo, na program přišlo zajištění bezpečnosti obyvatel sousedního bytového domu.

Hasiči ve spolupráci s šikovným bagrem odstraňovali nebezpečně visící zbytky střešní konstrukce, bagr se pustil i do zbourání části nestabilní zdi objektu, aby pak mohli hasiči začít vyvážet a dohašovat poslední velkou hromadu (nejblíže bytovému domu) lisovaného materiálu, kterou hasiči ještě v noci zalili pěnou.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet