Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na dálnici D1 začaly po nehodě hořet dva kamiony, plameny napáchaly škodu za více než 11 milionů

Šest jednotek hasičů zasahovalo ve středu 5. 8. 2015 odpoledne na 328. kilometru dálnice D1 u Hladkých Životic (okres Nový Jičín) ve směru na Ostravu u požáru dvou kamionů a meze kolem dálničního tělesa. Zraněn byl řidič Renaultu, vezoucí potraviny. Polský řidič z Mercedesu vyvázl bez zranění. Příčinou vzniku požáru byla nehoda, kterou šetří Policie ČR, předběžná hrubá škoda je odhadována na 11,5 milionu korun.

Požár kamionů byl na operační středisko hasičů nahlášen zhruba čtvrt hodiny před jednou hodinou odpolední. Na místo vyjely dvě jednotky HZS Moravskoslezského kraje (stanice Bílovec a Nový Jičín), společně s nimi čtyři jednotky sboru dobrovolných hasičů – Hladké Životice, Fulnek, Odry a Suchdol nad Odrou.

Hasičům se velmi rychle podařilo dostat všechny tři požáry (2 vozidla a mez) pod kontrolu. Suchá tráva hořela v délce zhruba sto metrů, hasiči ochránili před požárem přilehlé pole.

Na začátku zásahu byla uzavřena dálnice v obou směrech. Řidiči, jedoucí z Ostravy ve směru na Olomouc, mohli využít sjezd na km 330. O uzavření této části dálnice byli informováni na digitálních tabulích několik kilometrů před místem požáru. Provoz na dálnici D1 ve směru na Olomouc byl obnoven zhruba po hodině.

Štěstím pro čekající řidiče ve směru na Ostravu bylo, že oba ohněm zničené kamiony stály prakticky v odstavném pruhu. Hasiči proto, když to bylo možné, pustili do čištění rychlého pruhu vodními proudy, pomáhaly jim i silniční stroje. Alespoň jeden pruh mohl být tedy zprovozněn za 20 minut po uvolnění opačného směru. Řada cestujících v projíždějících vozidlech napjatě sledovala místo požáru, hasiče i jejich moderní techniku.

Polský Mercedes vezl podle tvrzení řidiče komponenty pro vrtulník. Z běžného pohledu to nebylo patrné, jen ohořelé trosky. Z Renaultu se mj. vysypaly bramborové hranolky a bochníky pečiva. Celková škoda na vozidlech a jejich nákladu byla předběžně hrubě odhadnuta na 10 milionů korun, škoda na dálničním tělese (viditelně popraskaný beton), svodidlech a plotu poněkud přesněji na dalších 1,5 milionu korun.

Podle odhadu složek IZS bude zásah trvat ještě několik desítek minut až hodin. Na základnu se vrátili zatím jen hasiči z Hladkých Životic. Po tuto dobu bude ve směru na Ostravu průjezdný jen jedním pruhem, na Olomouc a Brno se jezdí normálně.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet