Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Tatra Ultra XT SS Fire: Další pravý „hasičák“ za Atlantikem

V době, kdy lesní požáry postupují napříč Utah County, je pro hasiče čas, který stráví doplňováním vody pomyslnou hranicí mezi několika čtverečnými metry spálené trávy a ohnivým peklem. Ale díky nové technice mohou místní hasiči hasit déle.

Jednotka hasičů z Utah County, specializovaná na boj s lesními požáry, předvedla svou nejnovější zbraň – velkou cisternu Tatra Ultra XT s nástavbou firmy SS Fire. Těmito skvělými auty se v USA začíná vybavovat čím dál více jednotek, které potřebují cisternu s unikátními vlastnostmi při jízdě nejen v terénu, ale i na silnici. Nové vozidlo má nejen neporovnatelně větší nádrž na vodu, než byli hasiči léta zvyklí, ale díky dalším vlastnostem může výrazně pomoci v hašení těchto těžce přístupných oblastí.

Osmikubíková nádrž je oproti běžně používaným tříkubíkovým skutečně obrovská. Zatímco se svými předešlými vozy mohli hasiči na místě události zasahovat maximálně 30 minut, s Tatrou vydrží déle než hodinu.

Utažští hasiči se rozhodli pro koupi nové cisterny po sezóně téměř neustávajících a velkých lesních požárů v letech 2002 a 2003.

Tatra Ultra XT je shodná s těmi, o kterých jsme už na serveru požáry.cz psali a je i podobně vybavena. Znamená to, že má mimo jiné centrální dohušťování pneumatik, což je výborný pomocník pro jízdu v méně únosném terénu, z kabiny posádky ovládaný monitor na předním nárazníku apod. Je to také jediný šestikolový podvozek v jednotce.

Cena vozidla byla 412 000 dolarů a pro Tatru se v Utahu rozhodli poté, co si stejné vozidlo pořídila organizace Bureau of Land Management), což je federální hasičská organizace, která má v povinnostech hašení požárů, které vzniknou na území vlastněném federální vládou nebo příslušným státem Unie. Hasiči z Utahu, zasahující v podobném terénu jako tato organizace, viděli několikrát jejich Tatru v akci a jízdní vlastnosti vozidla jim doslova vyrazily dech.

Sdílet