Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nově vzniklá Asociace velitelů JSDH chce zastřešit dobrovolné výjezdové jednotky, vyzpovídali jsme jednoho ze zakládajících členů a prezidenta Jiřího Suchardu

Koncem října byla soudem zaregistrována Asociace velitelů JSDH, která hned následně uskutečnila ve středočeských Sukoradech první sněm. Zeptali jsme na ni jednoho ze zakládajících členů a současně nově zvoleného prezidenta Asociace Jiřího Suchardy.

Martin Svozílek

Kde a kdy vznikla myšlenka k založení?

Myšlenka na organizaci nebo spíše na orgán, který by zastřešoval tzv. výjezdové jednotky, je stará téměř dvacet let, ale nikdy se jí nepodařilo uskutečnit. Bylo to asi především tím, že všichni čekali, až „se to udělá“, nebo až to „někdo udělá“ a to nejlépe já. Přesto se občas uskutečnila setkání několika velitelů, kde se o vzniku něčeho podobného diskutovalo. Vždy jsem měl jasnou představu o působnosti spolku a odrazovaly mě snahy na vytvoření dalších, nejlépe konkurenčních masových sdružení hasičů.

Šel jsem proto vlastní cestou a tak jsme si v roce 2001 spolu s Jirkou Havnerem ze Skalice u České Lípy a Peterem Ducháčkem od nás zaregistrovali vlastní sdružení s názvem Hasiči České republiky a s tímto sdružením pak na letišti v Hradčanech dosáhli prvního samostatného a druhého společného světového rekordu v dálkové dopravě vody. Druhou částí působností našeho sdružení, které se věnujeme dodnes, je prevence a vzdělávání mládeže ve školách.

Jestli se nepletu, tak hned na začátku si jeden z hasičů začal na vašich základech budovat další organizaci.

To máš pravdu, někdy si až říkám, jestli tyhle „vykuky“ nějak nepřitahuju. Jakmile se naše sdružení rozjelo, zavolal mě jeden nejmenovaný, výš postavený člen SH ČMS, který ze mě nejdříve vytahal spoustu rozumů, aby si pak sám založil vlastní sdružení s téměř identickým názvem (záměna jednoho písmenka není náhoda) a pak se zneužitým názvem okamžitě začal budovat vlastní masovou organizaci.

To mě na dlouhou chvíli opět odradilo. V roce 2007 jsme přesto s několika aktivními veliteli napříč republikou, po vzoru Asociace hasičských důstojníků a Asociace velitelů HZSP, připravili stanovy Asociace velitelů JSDH. S naší myšlenkou jsme kontaktovali některé představitele GŘ HZS, ale ani tehdy se start nepovedl.

Asociace je tedy na světě, byl její vznik složitý?

Byl. Tou hybnou silou, která nakonec korunovala vznik Asociace, byl mladý podkrkonošský velitel Tadeáš Hlinka, který myšlenku opět zvedl a po několikeré naší vzájemné konzultaci uskutečnil setkání velitelů u příležitosti Pyrocaru. Tam se ukázalo, jaký je o vznik podobné organizace velký zájem a proto začaly přípravy. Jenže nic není jednoduché o čemž se teď přesvědčujete v diskuzi u vás sami.

Přípravný výbor Asociace se začal scházet v říjnu minulého roku v Sukoradech, aby na další schůzce v lednu u nás ve Varnsdorfu připravil stanovy a nechal je zaregistrovat. Už tam se ale do přípravné fáze dostaly osoby, které začaly měnit cíl, zaměření a také název připravované Asociace a tak začala vznikat Komora velitelů, s jejímž hlavním zaměřením i s některými jejími představiteli jsme začínali mít problém.

Vše vyvrcholilo ve chvíli, kdy rejstříkový soud v Ústí nad Labem zamítl registraci Komory a my se rozhodli, že pro druhý pokus zkusíme štěstí v Plzni. Jaké však bylo naše překvapení, když jsme začátkem června zjistili, že Komora je sice zaregistrovaná, ale my v ní už jaksi nejsme.


To zní docela dramaticky, opravdu k tomu došlo?

My jsme z toho, Martine, byli asi překvapení více, než ty teď. Měli jsme v ruce námi podepsané květnové usnesení Komory, ale naši bývalí kolegové si udělali novou ustavující schůzi, kde si doplnili vlastní jména a tak si přivlastnili nejen spolek s připravenými stanovami, ale i logo, které pro nás zadarmo vytvořil můj kamarád. A k tomu si jako bonus z připravených bodů činnosti Komory vytvořili hezkou předvolební kampaň do vedoucích funkcí v SH ČMS.

K dovršení všeho nás ještě nějakou chvíli přesvědčovali, že jsme to špatně pochopili, a že to byla jenom možnost, jak urychlit registraci. Ve skutečnosti to byl od začátku zcela promyšlený tah, jak využít, resp. zneužít informace, které se ve velitelích hromadily několik let a které zazněly na přípravných setkáních.

Připravujete tedy nějaké právní kroky na opětovné získání Komory?

V žádném případě. Naopak oceňujeme, že se dotyční zcela jasně vyprofilovali a že už ukázali své hlavní záměry na veřejnosti. Člověk má odpouštět a hlavně se má vždy ze všeho poučit. Proto jsme v létě obnovili původní myšlenku Asociace, nechali zaregistrovat spolek a nyní se pokusíme přesvědčit velitele jednotek o tom, co je pro ně prospěšnější.

Jak to chcete dosáhnout a co jim můžete nabídnout?

Asociace má být především organizací, která zastřeší velitele jednotek, metodicky jim pomůže a hlavně se konečně stane partnerem k jednání pro státní organizace. Naším cílem je jasně se vymezit, proto veřejně říkáme, že nechceme být žádným podnikatelským subjektem, nechceme být součástí žádné současné stávající hasičské organizace a především nechceme finančně parazitovat na svých jednotkách a zřizovatelích.

Jsme přesvědčeni, že na současném trhu je dostatek pojišťoven, včetně naší hasičské, které umí a jsou schopny pro hasiče nabídnout zajímavé produkty. Nebráníme se vyjednávání na nějakém zajímavém produktu pro hasiče, ale pouze v roli lidí se zkušenostmi, kteří vědí, co by potřebovali a ocenili. Nechceme se jen vpasovat do role jakýchsi „nabízečů“ levných mobilních tarifů, alkoholu, nebo hasičských propriet. Necháme vlastní nabídky na těchto společnostech, a pokud budeme přesvědčeni o jejich zajímavosti a správnosti, můžeme jim zajistit mezi členy propagaci. Stejným postupem ostatně jdou i ostatní hasičské organizace.

Četl jsem prohlášení starosty SH ČMS, kde se vymezoval proti Komoře. Nečekáte podobné mediální útoky i ve vašem případě?

To je právě, Martine, ten největší důvod našeho vzniku. A teď nemám na mysli to vymezení. Starosta sdružení, tedy SH ČMS, se zde úmyslně a účelově dopouští matení veřejnosti, hasičů a teď dokonce i starostů obcí. Je zapotřebí jasně říct, že SH ČMS nemá (kromě zavádějícího názvu základních organizačních jednotek) žádnou spojitost s jednotkami SDH obcí a už vůbec není oprávněno o nich s kýmkoliv a na jakýchkoli úrovních jednat.

SH ČMS přeci pouze zastupuje své členy a nikdo jim těch zhruba 300 tisíc členů nebere. Ale mezi těmito členy je veliká skupina – možná převažující – dětí, mládeže a starších členů, kteří s jednotkami nemají nic společného.

Sdružení hasičů ČMS, stejně jako Česká hasičská a Moravská hasičská jednota nebo třeba i Asociace hasičských důstojníků odvádějí vynikající práci v oblasti mládeže, vzdělávání, významnou měrou pomáhají v oblasti prevence a výcviku a to jim nikdo nebere, naopak za to jim patří dík a obdiv. Ale pokud tvrdí, že zastupují jednotky SDH, tedy tzv. výjezdové hasiče, pak snad jen v oblasti úrazového pojištění.

Sdružení velmi chytře využilo neexistenci podobné organizace, jakou jsme založili. Proto se tak brání všem aktivitám jiných organizací a k tomu si jednáním na vládních úrovních ještě dodávají patřičnou vážnost. Teď se samozřejmě obávají, že přijdou o vliv a také možná peníze. Ale posuďte sami, aby se např. v Ústeckém kraji kupovala osobní auta pro představitele Sdružení hasičů a tím odebíraly možné finanční prostředky pro zasahující hasiče je opravdu poněkud zvláštní.

Co je tedy vaším hlavním cílem?

Naším cílem je stát se důležitým a nepřehlédnutelným partnerem pro státní správu, pro Hasičský záchranný sbor a přitom se vůbec nebráníme spolupráci s jakoukoliv organizací působící na poli požární ochrany. Naopak doufáme, že se časem s nimi staneme partnery s jediným cílem – společně pomoci velitelům jednotek v jejich náročné a zodpovědné práci.

Tím, že sdružíme velitele řady jednotek, zajistíme přenos informací a souhrnných zkušeností velitelů „obecních“ jednotek a pokusíme se pro ně vyjednat lepší podmínky, které vidíme např. v zahraničí.

Naším cílem není být organizací pro organizaci, ani si nepotřebujeme nikde „honit triko“ pro dodání si nějakého pocitu, nebo zlepšení našeho rozpočtu. Jak jsem už naznačil, jsme poměrně známé osoby, živíme se poctivou prací a nepotřebujeme se na úkor někoho obohacovat. Chceme využít toho, že naše jména jsou veřejně známá a hlavně „čistá“. Za většinu z nás hovoří leta praxe a hlavně skutky.

Neskrýváme se za velké cíle, většina z nás jsou dlouholetí velitelé jednotek, kteří chtějí přispět ke zlepšení postavení jednotek v obcích. A co je důležité, hned od počátku jasně ukazujeme, že problém, který chceme řešit, je celorepublikový. Nejsme kamarádi z mokré čtvrti, ale už nyní máme příznivce ve většině krajů.

Přečtěte siČervená Kawka: Jak se žije dobrovolným jednotkám podle Jirky Suchardy

Jaké budou vaše další kroky?

Po vzniku Komory a teď i po prohlášení shromáždění starostů sdružení je poněkud složité veřejně odhalovat další kroky. Něco však velitelům už od začátku musíme umět nabídnout. Tím „něčím“ je především práce na Asociaci pro její rozkvět. Jak už jsem řekl, nabízíme svá jména, své morální kredity, svoji pracovitost a svůj volný čas.

Práce, ani překážek se nebojíme a tak první z činností bude přesvědčit velitele jednotek o správnosti se sdružit u nás a nechat se námi zastupovat a druhá jednat, jednat a zase jednat se správnými lidmi na správných místech. Jsme přesvědčeni, že naše myšlenka je správná a tom nás přesvědčuje řada e-mailů s dotazy, kdy už konečně něco podobného vznikne, které od loňského roku dostáváme.

Chceš, jako nově zvolený prezident Asociace, říct nějaký vzkaz velitelům?

Už jsme toho dneska řekli dost a je lépe dělat, než mluvit, ale něco málo bych rád vzkázal určitě. Především, že jasně víme, co chceme a co nechceme. Co chceme, už bylo řečeno, ale co nechceme? Určitě nechceme z obcí, ani z velitelů tahat peníze, i když i ty budeme v omezené míře do budoucna potřebovat. Nějaký členský příspěvek od roku 2017 plánujeme, ale určitě to nebude žádná vysoká částka.

Prostředky na činnost Asociace (nemyslíme tím, na vlastní činnost, ale např. na pomůcky pro velitele) chceme získávat především od sponzorů a z dotací. A protože chceme společně budovat a obnovovat vysoký morální kredit jednotek, tak i druhá věc, kterou rozhodně nechceme, aby velitelé jednotek byli jakýmkoliv způsobem spojování s alkoholem.

Chceme být maximálně transparentní, proto jsme rádi využili vaší nabídky na mediální partnerství, možnosti diskuze a vaším prostřednictvím chceme sdělovat horké novinky nejširšímu okruhu čtenářů – hasičů.

s prezidentem Asociace JSDH Jiřím Suchardou hovořil Martin Kavka
Foto: Martin Svozílek (úvodní foto) a archiv Jiřího Suchardy
Sdílet