Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Patnáct jednotek likvidovalo na Turnovsku požár haly v areálu soukromé firmy, událost si vyžádala 2 lidské životy

Desítky jednotek hasičů s velkým množstvím speciální techniky zasahují na Turnovsku v průmyslové zóně, kde byl ohlášen požár v jednom z objektů. Hasiči se o požáru dozvěděli prostřednictvím tísňové linky 112 v 7:40 hodin. Na místo byly postupně vysílány další síly a prostředky, v jednu chvíli na místě zasahovalo 35 jednotek hasičů se 46 kusy mobilní požární techniky.


Aktualizace 04.12.2015
Přes celé odpoledne jednotky prováděly rozebírání a dohašování ohnisek. Kolem 17. hodiny se začaly vracet na základny. Do sobotního rána na místě zůstane pouze místní dobrovolná jednotka na trvalý dohled, dalších 24 hodin pak bude mít dohled občasný.

Zatím nebylo možné vyhlásit úplnou likvidaci požáru, neboť v nestabilní části se stále nachází místo, kam se hasiči nemohli dostat z důvodu narušení stavebních konstrukcí. Tato část se nechá kontrolovaně vyhořet.

Aby hasiči mohli zajistit bezpečný prostor pro vyšetřování, požádali prostřednictvím operačního a informačního střediska MV-generálního ředitelství HZS ČR o zajištění řešení stabilizace jednoho úseku v objektu. Během odpoledne se na místo dostavili členové speciálního záchranného týmu USAR. Přes víkend jeho členové připraví materiál a v pondělí bude za účasti vyšetřovatelů z řad HZS a PČR prováděná stabilizace.


Od počátku zásahu byl velice složitý vstup do objektu, neboť uvnitř bylo uskladněno značné množství tlakových nádobek s extrémně hořlavým sprejem, které postupně vybuchovaly. Rozloha členitého objektu byla 50 × 60 metrů.

Vlivem požáru došlo k narušení stavebních konstrukcí a přivolaný statik doporučil veliteli zásahu zakázat vstup dovnitř objektu s výjimkou několika okrajových částí. Hasební práce tak nebylo možné uspíšit. Ještě před 19. hodinou hasiči aktivně hasili 4 ohniska a na místě setrvávalo 23 jednotek. Během večera pokračují hasební práce a jednotky jsou postupně střídány. Celkem k události operační středisko zatím povolalo 42 jednotek. V rámci mezikrajské výpomoci na místě zasahovaly 4 jednotky ze Středočeského kraje, dorazila také jednotka z Prahy.

Na místě potřebovali hasiči po celou dobu zásahu mnoho hasebních látek, vodu brali z několika zdrojů. Jednak využívali místní hydrantovou síť, jednak čerpali vodu z retenční nádrže přilehlého objektu a také zřídili kyvadlovou dopravu z nedalekého rybníka a řeky Jizery. Aby hasiči zvýšili hasební účinky vody, používali pěnidlo. Kromě obsahu nádrží přivolaných cisteren bylo navíc dopraveno 11.000 litrů pěnidla.

Již v průběhu odpoledne prováděli hasiči monitoring ovzduší, měření proběhlo v Dolánkách, na křižovatce u Hrubého Rohozce, nad turnovskou nemocnicí a u autobusového nádraží. V místech měření nebyly překročeny hygienické limity toxických látek. Přivolaný krajský chemik také provedl rozbor vody odtékající z požářiště, v žádném vzorku nebyly toxické látky.

Hořelo v areálu firmy AGBA, v.o.s., která se zabývá výrobou náhradních dílů do automobilů. Jde zejména o autolékárničky, doplňky do automobilů a autokosmetiku.

K události byl povolán statik a aktuálně hasičům doporučil možná místa pro vstupy do objektu. Hasiči od rána rozebírají a dohašují skrytá ohniska pod zřícenou střešní konstrukcí, ze zadní strany traktu rozebírají plochou střechu, kam se včera nedostali. Při práci používají rozbrušovací agregáty, motorové pily, trhací háky a další nástroje. Pokud půjde vše bez komplikací, dnes večer by mohl být požár zcela zlikvidován.

Událost si vyžádala nakonec 2 lidské životy. Druhá osoba podlehla těžkým zraněním v nemocnici, nešlo o oběť, kterou by hasiči našli na požářišti během zásahu.

V exponovaných chvílích během prvního dne na místě najednou zasahovalo 150 hasičů, celkem se u události vystřídalo přes 200 hasičů. Někteří ze zasahujících utrpěli lehká zranění, včera byli zraněni 3 dobrovolní hasiči, v průběhu večera další 2 a dnes byl zraněn i jeden z profesionálních hasičů. Celkem tedy došlo k šesti lehkým zraněním typu zanesení nečistot do očí nebo naraženin. Hasiči byli ošetřeni na místě, nebyli odvezeni ZZS.

Během zásahu došlo ke škodám na majetku HZS, a to zvláště rozříznutí hadic od střepů, které na místě po explozích zůstaly. Celkem se u hašení požáru v průmyslovém objektu vystřídalo 46 jednotek hasičů.

07.12.2015 13:00

Uvnitř požářiště, kam se hasiči nemohou dostat, jedno ohnisko stále žhne. Nechává se kontrolovaně vyhořet, monitoring provádí profesionální hasiči z Turnova. Dnes před 10. hodinou se na místo dostavil vyšetřovací tým složený z příslušníků PČR a HZS.

Aby bylo vyšetřování kvůli narušené statice objektu bezpečné, probíhá zde stabilizace specialisty třináctičlenného týmu USAR. Používají hydraulické stojky, které postupně nahrazují dřevěnou výztuhou. Jak dlouho bude vyšetřování trvat, nelze v tuto chvíli odhadnout.

Foto: T.B., HZS Libereckého kraje, David Modrý
por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet