Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na hranici ostravských obvodů Svinov a Polanka nad Odrou vytahovali hasiči automobil z příkopu

Profesionální hasiči (HZS MSK) z Ostravy-Poruby se postarali v pátek 11. 3. 2016 v podvečer o rychlé vytažení osobního automobilu Škoda Felicia z příkopu na hranici ostravských obvodů Svinov a Polanka nad Odrou, také řízení kyvadlové dopravy, úklid komunikace a odtažení havarovaného auta na odstavnou plochu.

Operační středisko hasičů bylo o nehodě felicie na plynový pohon (LPG), která si vyžádala zranění řidiče (26 let), informováno v pátek krátce před půl pátou odpolední. Do Polanecké ulice vyjely dvě ostravské jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje – ze stanic v Porubě a Zábřehu. Zábřežští hasiči se ale mohli za chvíli vrátit na základnu, jejich kolegové vše potřebné u nehody bravurně zvládli.

Hlavní náplní činnosti hasičů bylo vyproštění felicie, ležící v příkopu na střeše, zpět na mokrou silnici ve třech etapách. Stačil jim k tomu čelní naviják zásahového vozidla, kterým havarované auto otáčeli a posunovali žádoucím směrem. Když felicie konečně skončila na všech čtyřech kolech na silnici, hasičské vozidlo ji ještě několik desítek metrů táhlo na odstavnou plochu, kde počkala na vozidlo soukromé odtahové služby.

Po celou dobu zásahu porubští hasiči řídili poměrně hustou kyvadlovou dopravu. Jen vždy na několik minut museli uzavřít oba směry, aby jejich zásahové vozidlo najelo co nejlépe k vytahovanému autu. Přednost před svou prací ale vždy dávali těsně projíždějícím autobusům MHD se spěchajícími cestujícími.

Vedle vyprošťování hasiči zabezpečili felicii před požárem a na menší únik provozních kapalin použili nasákavý sorbent. Před odjezdem na základnu místo nehody pečlivě uklidili. Řidič felicie skončil v péči týmu ZZS MSK.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet