Sobota 27. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár paseky a lesa na Berounsku likvidovalo sedm jednotek, hasiči budou přes noc místo hlídat

V úterý 5. dubna 2016 krátce po půl páté odpolední přijalo operační středisko HZS Středočeského kraje informaci o požáru lesního porostu nad obcí Malé Přílepy nedaleko Berouna.

Kromě jednotky ze stanice HZS Beroun vyjely na místo také jednotky SDH obcí Chyňava, Nenačovice, Železná, Vysoký Újezd, Rudná a Malé Přílepy. Vzhledem k počtu nasazených sil vyhlásil velitel zásahu druhý stupeň požárního poplachu.

K likvidaci plamenů, které se rozšířily na plochu o rozloze přibližně 50 × 200 metrů bylo nasazeno celkem osm proudů. Zásah byl ale dost komplikovaný, neboť terén byl velice členitý. Do některých míst tak museli hasiči nasadit hadicové vedení. Pro zajištění dostatku hasební vody bylo na zdroji v přilehlé obci Nenačovice zřízeno čerpací stanoviště, které obsluhovala dobrovolná jednotka z Rudné.

Požár, který ze dvou třetin plochy zachvátil paseku a na zbytku vzrostlé stromy, se podařilo lokalizovat před osmnáctou hodinou. Další dvě hodiny pak hasiči dohašovali skrytá ohniska, která se kvůli šíření ohně v lesní hrabance náhle objevovala na různých místech. Celou plochu také kontrolovali termokamerou.

Před dvacátou hodinou byl zásah ukončen s tím, že na místě zůstanou přes noc jako dozor hlídky JSDH Chyňava a Malé Přílepy. V ranních hodinách bude za účasti HZS Beroun zasažený prostor překontrolován a předán zástupci majitele lesa.

Podle předběžného odhadu nevznikla na porostu žádná škoda, včasným zásahem a nasazením potřebného počtu sil se hasičům podařilo uchránit lesní porost v hodnotě 100 tis. korun. Jako příčinu vzniku požáru stanovil vyšetřovatel rozšíření ohně po pálení klestí.

Ladislav Holomčík
HZS Středočeského kraje
Sdílet