Pondělí 29. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Děbolíně na Jindřichohradecku hořela střecha továrny na chipsy, jeden dobrovolný hasič se zranil

V neděli 24. dubna v 21:49 hodin přijali jihočeští hasiči informaci o požáru ve výrobně chipsů v obci Děbolín. Podle oznamovatele na tísňovou linku došlo k požáru v kotelně, kdy se požár rychle rozšířil na střechu výrobní haly.

Operační důstojníci k požáru vyslali osádky cisteren a výškové techniky profesionálních hasičů ze stanice Jindřichův Hradec a z jednotky SDH obce Kardašova Řečice. Průzkum provedený jindřichohradeckou jednotkou potvrdil původní ohlášení – požár s pravděpodobným ohniskem v kotelně ničí střechu výrobny a šíří se mezistropními prostory po celé její ploše.

Velitel zásahu dále upřesnil, že hala má betonovou střechu, na které je položená izolace a na té dřevěné vazníky. Ty drží nejsvrchnější vrstvu – plech. Požár byl tedy skrytý po plechovými deskami, které hasiči museli každou jednotlivě odmontovat, odnést a hořící meziprostor uhasit. Hasiči na hašení kromě vody použili také vzduchopěnu, možná ohniska vyhledávali termokamerou. Zásah na střeše byl v prvních fázích zásahu vzhledem k silnému kouři možný pouze v dýchací technice.

Vzhledem k rozsahu požáru byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu. Kromě jindřichohradeckých profesionálů byli k zásahu vysláni také profesionální hasiči ze stanice České Budějovice a jednotky SDH obcí nejen Kardašovy Řečice, ale také Deštné, Jindřichova Hradce, Veselí nad Lužnicí, Hospříze a Lodhéřova. Na požářišti zasahovaly přibližně dvě desítky zásahových vozidel včetně dvou automobilových plošin a jednoho žebříku, požár likvidovalo více než 60 hasičů. Byl zřízen štáb velitele zásahu. Dodávka vody byla řešena kyvadlově z blízkého rybníka.

Náročný zásah hasičů trval prakticky celou noc. V pondělí okolo sedmé hodiny ranní odjely všechny zasahující jednotky na své základny. Na místě zůstala pouze čerstvá směna jindřichohradeckých profesionálních hasičů, která ještě v průběhu dopoledne dohasila některá ohniska.

Poté na požářiště nastoupili vyšetřovatelé HZS. Výsledkem jejich šetření je předběžná výše škody, a to 7 000 000,–. Dva milióny korun byly vyčísleny na zničeném kotli a souvisejících technologiích, pět miliónů je škoda na 1 550 m2 zničené střechy.

Profesionálně zvládnutý zásah hasičů uchránil prakticky veškeré výrobní technologie uvnitř haly. Zároveň hasiči v průběhu zásahu stihli ještě některé stroje a technologie zakrýt igelity, aby nebyly poškozeny hasební vodou. Svoji roli sehrála také betonová střecha, která udržela nejen požár, ale i značný objem použité vody. Vyšetřovatelé společně s majitelem odhadli výši uchráněného majetku na 20 000 000,–.

Vyšetřování stále není uzavřeno. Je tedy možné, že výše jak vzniklé škody, tak uchráněných hodnot se bude ještě měnit. V šetření zůstává i příčina vzniku požáru.

Při požáru nebyla zraněna žádná osoba, hasiči nemuseli nikoho evakuovat.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet