Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Praze dostali od magistrátu tři nové cisterny Volvo, poprvé od roku 2001

V souvislosti s možnými zásahy v Tunelovém komplexu Blanka hlavní město pořídilo formou veřejné zakázky novou techniku pro Hasičský záchranný sbor hlavního města Prahy. Dar v hodnotě 30 900 000 Kč bez DPH pražským hasičům předali v pondělí 26. dubna 2016 zástupci magistrátu.

Jedná se o tři nové cisternové stříkačky Volvo, tři přenosná vyprošťovací zařízení, tři termokamery a další potřebnou techniku.

K pořízení a darování Hasičskému záchrannému sboru hl. m. Prahy (HZS HMP) došlo mimo jiné na základě vypracované analýzy, podle které má HZS HMP dostatek sil na zvládnutí případné mimořádné události, avšak pro zásah v Tunelovém komplexu Blanka není dostatečně technicky vybaven.

Nově pořízená technika může být samozřejmě použita i pro jiné zásahy pražských hasičů.

Od roku 2001, kdy se Hasičské záchranné sbory staly rozpočtovými organizacemi ministerstva vnitra a Magistrát hlavního města Prahy přestal HZS hl. m. Prahy financovat, jde o vůbec první dar Magistrátu pražským profesionálním hasičům.

Dar Magistrátu je pro Hasičský záchranný sbor hlavního města Prahy významným příspěvkem pro zajištění bezpečnosti obyvatel a návštěvníků města. Jedná se o zásadní krok ve vzájemné spolupráci při řešení nových rizik, vznikajících při výstavbě moderní metropole.

řekl ředitel HZS hl. m. Prahy brig. gen. Ing. Roman Hlinovský


Tři cisternové automobilové stříkačky budou dislokovány na hasičských stanicích Petřiny a Holešovice, které jsou předurčené k prvotnímu zásahu v tunelovém komplexu Blanka.

Od roku 2010, kdy došlo k výraznému snížení provozních rozpočtů Hasičských záchranných sborů krajů a zásadnímu omezení investičních finančních prostředků, potýkají se pražští hasiči s podfinancováním, které kriticky ohrožuje akceschopnost jednotek.

Ostatním hasičským sborům v republice se podařil deficit financí vyrovnat zapojením do programů financování záchranářských složek v rámci fondů Evropské unie. Hasičský záchranný sbor hl. m. Prahy nemůže čerpat finanční prostředky z EU vzhledem k indexu blahobytu EU na obyvatele Prahy.


Tunelový komplex Blanka je nejdelším městským tunelem v Evropě, a proto je jasné, že k němu musíme přistupovat se zvláštní péčí i co se týká bezpečnosti. Nová technika pomůže ochraňovat nejen zdraví případných účastníků nehody, ale i samotných hasičů.

uvedla Adriana Krnáčová, primátorka hlavního města Prahy

Přečtěte siV pražském tunelovém komplexu Blanka proběhlo cvičení, po střetu dvou vozidel začalo jedno hořet

Z našich i zahraničních zkušeností dobře víme, jak mohou být požáry i jiné mimořádné situace v tunelech nebezpečné. Proto jsem rád, že mohu pražským hasičům předat novou techniku, která jim případné zásahy výrazně usnadní a která může v konečném důsledku zachránit lidské životy.

Samozřejmě, jako každý si přeji, aby k jejímu nasazení nemuselo vůbec dojít, ale zejména v případě možného vzniku mimořádných událostí je třeba být obezřetný a připravený na všechny možné varianty.

uvedl radní Libor Hadrava

Průměrné stáří mobilní požární techniky u HZS hl. m. Prahy je 15,5 roku a překračuje tak dobu životnosti. 26 cisternových automobilových stříkaček je starších 20 let.

Sdílet