Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na letišti v Hradci Králové proběhlo cvičení složek IZS, srazil se vrtulník s Cessnou

Profesionální hasiči z centrální stanice v Hradci Králové společně s dobrovolnými hasiči z Malšovy Lhoty, Plácek a Černilova se ve čtvrtek 28. 4. 2016 během dopoledne zúčastnili taktického cvičení, které proběhlo na letišti v Ruseku. Jeho námětem byla kolize malého letadla Cessna 172 a vrtulníku Robinson 22 na pojížděcí dráze letiště.

Krajské operační středisko přijalo oznámení o kolizi na letišti v 10:01. Jednotky ihned vyjely na místo události, kam se dostavily během deseti minut od nahlášení nehody. S ohledem na nebezpečí vznícení unikajícího leteckého paliva bylo místo zásahu ihned uzavřeno. Únik se podařilo brzy zastavit.

Nacházelo se zde celkem šest osob, přičemž všechny utrpěly zranění. Jednotky poskytly zraněným osobám první pomoc a ve spolupráci se zdravotnickou záchrannou službou je stabilizovaly. Některé zraněné museli hasiči vyprostit.

Mezitím již další jednotky natáhly dva proudy a do prostoru uniklých pohonných hmot položily pěnový koberec. Následně nasadili na ředění výbušné koncentrace hydroventilátor. V 11. h byl zásah ukončen a jednotky odjely zpět na stanice. Cvičení se zúčastnila také Policie České republiky a Městská policie.

Cvičení mělo za úkol prověřit akceschopnost složek Integrovaného záchranného systému (IZS) a jejich spolupráci, organizační, technickou a odbornou připravenost jednotek požární ochrany (PO) při mimořádné události a také taktické schopnosti velitelů jednotek PO.

Alena Žáková, DiS.
HZS Královéhradeckého kraje
Sdílet