Pátek 17. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

U požáru skladu pneumatik v Ražicích na Písecku byl vyhlášen druhý stupeň poplachu

V 14:32 hodin přijalo Operační a informační středisko HZS Jihočeského kraje informaci o požáru v obci Ražice na Písecku. Požár oznamovatel na tísňovou linku 112 nahlásil jako požár skladu pneumatik.

K požáru byli vysláni profesionální hasiči ze stanice Písek a svolány byly jednotky SDH obcí Kestřany, Protivín a Heřmaň. Na místo vyjela také jednotka HZSP SŽDC České Budějovice. Hned v 14:50 hodin velitel zásahu vyhlásil vzhledem k rozsahu požáru a počtu vyžádaných jednotek druhý stupeň poplachu.

U požáru zasahovalo průběžně více než deset hasičských vozidel včetně výškové techniky. Velkou část jednotek pak okolo 20. hodiny velitel zásahu začal odesílat zpět na jejich základny.

Jako posilové jednotky do Ražic odjely také jednotky SDH obcí Bavorov a Vodňany a profesionální hasiči ze stanic Strakonice a Vodňany. Velitel zásahu podal po provedeném průzkumu zprávu, že hoří uvnitř haly, ve které je drtička pneumatik a velké hromady rozdrcených pneumatik. Požár však výrobní linku nijak nezasáhnul, hořely pouze hromady recyklátu.

Z hořících hromad vycházel hustý kouř. Hasiči vedli zásah v dýchací technice. Starostka obce rozhlasem hned v 15 hodin informovala občany a doporučila jim, aby neotvírali okna a nevětrali. Žádná další opatření nebyla v tuto chvíli, a ani v následujících hodinách v průběhu likvidace požáru, přijata. HZS Jihočeského kraje nabídnul obci další případnou pomoc.

Krátce před čtvrtou hodinou odpolední byl požár lokalizován – tedy se již nikam nešířil a byl pod kontrolou zasahujících hasičů. Veškerý zasažený materiál hasiči postupně vyváželi zapůjčenou technikou ven na volné prostranství a prolévali vodou. Vzhledem ke stálému zakouření musely být na požářiště dovezeny další tlakové láhve. Nehořící hromady hasiči pokryli lehkou pěnou.

Zásah pokračuje i do nočních hodin. Uvnitř haly nikdo nebyl, nejsou informace, že by byl někdo zraněn. Příčina vzniku požáru a výše vzniklé škody bude předmětem šetření v následujících dnech.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet