Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Teplárně Trmice cvičně hořelo, hasiči poskytovali předlékařskou pomoc

Krátce po deváté ranní 23. června došlo v trmické teplárně k požáru v zauhlovací věži, konktrétně na zauhlovacích a odstruskovacích pasech. Na požár upozornil pracovník provozu, který mimořádnou událost ohlásil tlačítkem elektronické požární signalizace (EPS) na ohlašovnu požárů. Ten pak z důvodu silného a rychlého zadýmení ztratil orientaci a zůstal v prostoru…. Naštěstí se jednalo o další z havarijních cvičení, které probíhají v rámci Skupiny ČEZ v jednotlivých elektrárnách.

K zásahu vyjela jednotka hasičů Teplárny Trmice k likvidaci ohniska požáru. V maskách se okamžitě vydali hledat pracovníka obsluhy a také hasit požár. Jakmile byl muž v záchranné vyváděcí masce evakuován do bezpečné vzdálenosti, hasiči mu poskytli předzdravotní pomoc. Tu pak zavolaný smluvní lékař označil za správnou. V reálném případě by ovšem ještě byl zraněný převezen přivolanou záchrannou službou do nejbližší nemocnice kvůli dalšímu vyšetření. Cela akce měla rychlý spád, od příjezdu na místo, vyhledání a záchranu zraněného pracovníka a uhašení simulovaného požáru uplynulo 30 minut.

Cvičení je nedílnou součástí naší práce a slouží především k prevenci. Vyzkoušíme nejen sebe, ale prověříme také spolupráci s ostatními zaměstnanci teplárny a samozřejmě také techniku,

vysvětluje David Proft, velitel pobočné stanice požární ochrany Teplárny Trmice.

Velitele podnikových hasičů doplňuje vedoucí odboru řízení provozu Miroslav Svoboda.

Smyslem tohoto cvičení bylo ověřit reakci a činnost směnového inženýra při vzniku mimořádné události, dále ověřit spolupráci pracovníků provozu s podnikovými hasiči. Průběh cvičení byl bezproblémový, nastavené komunikační toky proběhly efektivně a v souladu s plánem havarijní připravenosti,

hodnotí Miroslav Svoboda.

Teplárna Trmice patří do Skupiny ČEZ, je zde instalováno 6 kotlů o celkovém tepelném výkonu 469,2 MWt a 6 turbogenerátorů na výrobu elektrické energie o výkonu 89 MWe. Do města Ústí nad Labem dodává teplárna 3700 TJ tepelné energie v páře za rok. Celkem je k ní připojeno více než 1300 odběrných míst. Teplem zásobuje zhruba 27 tisíc domácností a na tři desítky průmyslových podniků ve svém okolí.

Soňa Holingerová
mluvčí Skupiny ČEZ pro severní a střední Čechy
Sdílet